Továbbtanulás Észtországban

Továbbtanulás Észtországban

Az észt felsőoktatási képzés - a magyarhoz hasonlóan - három fokozatú, általában 4-10 év alatt lehet diplomához jutni (a Bachelor fokozat 3-4 év, a Mester fokozatért ehhez 2 év járul, a doktori iskola további 3-4 év). 

Jellemzőek a kis létszámú tanulói csoportok és az egyetemi kutatásokba, fejlesztési projektekbe való bekapcsolódás lehetősége. Az oktatási intézmények és a kapcsolódó szolgáltatások jól felszereltek, modernek, diákbarátak. Az oktatók jól felkészültek és befogadó, barátságos, támogató, inspiratív légkör várja a diákokat.

Jelenleg 19 felsőoktatási intézmény működik Észtországban (6 állami egyetem, 1 magánegyetem, 7 állami szakfőiskola és 5 magánkézben lévő). 

Észtországban hagyományosan erősen kompetencia-alapú mind az alsóbb, mind a felsőbb szintű oktatás. Nem véletlen, hogy a PISA-teszteken is évről évre az élvonalban végeznek az észt diákok. E-társadalomként kiemelt figyelmet fordítanak a digitális készségek és képességek fejlesztésére valamint az informatika tanításra és sok online, digitális eszközt használnak az iskolai feladatokhoz, a tudásátadáshoz egészen az óvodától az egyetemig csakúgy, mint a mindennapi életben.

DIPLOMASZERZÉS (ANGOL NYELVŰ KÉPZÉSEK)

Észtországban több, mint 100 magas színvonalú, nemzetközileg elismert, piacképes diplomát adó graduális (alap, mester és doktori) képzési program érhető el angol nyelven az alábbi egyetemeken:

! Angol képzési nyelvű Estonian Studies MA szak olyan nem észt anyanyelvű diákoknak, akik érdeklődnek Észtország, az észt kultúra iránt.

  • Tallinn University of Technology (TalTech)  Jelentkezés a 2022/2023-as tanév őszi félévére: 2022. január 1 - június 1.

  • Tartu Health Care College - Jelentkezés a 2022/2023-as tanév őszi félévére: 2022. nyarától.

  • University of Tartu - Jelentkezés a 2022/2023-as tanév őszi félévére: 2022. január 2 - március 15. (néhány szakra április 15.), bizonyos szakokra: 2021. november 11 - 2022. január 11.

Évről évre egyre több külföldi diák választ észt egyetemet: 2015 óta megkétszereződött a nem észt hallgatók aránya (2019-ben és 2020-ban már nagyjából 12%, több, mint 5200 fő, 120 különböző országból.)

Három hónapot töltöttem a Tallinni Egyetemen, mely során rengeteget tanulhattam és csodálatos, meghatározó időszak lett számomra. Az egyetem angol nyelvű programjában számos kurzus szabadon látogatható, lehetőség nyílik az egyetem által kínált egyéb, nagyszámú szakmai programon és eseményen, például tudományos- börzéken és konferenciákon vagy vendégelőadók előadásain való részvételre is, melyek során az egyetem egy-egy tanszékének, kutatócsoportjának munkájába is bepillantást nyerhetünk. Minden feltétel adott a tanuláshoz, a kutatáshoz és az észt kultúra alaposabb megismeréséhez.” - Timi, Estophilus ösztöndíjas

DIÁKÉLET 

Észtország az Európai Unió tagja és az euróövezet része. Területe kb. akkora, mint a Dunántúl, népessége alig több, mint egymillió fő. A főváros, Tallinn után a második legnagyobb település Tartu, amely hagyományos egyetemi városnak számít az ország legrégebbi és legnagyobb felsőoktatási intézménye, az 1632-ben a svédek által alapított Tartui Egyetem révén. (Érdekesség, hogy 1583-ban Báthory István erdélyi fejedelem -  lengyel királyi minőségében - jezsuita kollégiumot hozott létre a településen.) Mindkét városban aktív magyar közösség él, Tartuban (magyar lektorral) hungarológia szak, Tallinnban pedig az országos hatókörű Magyar Intézet székhelye van.

Észtország élhető hely, különleges természeti szépségekben gazdag (mocsarak, erdők, szigetek, tengerpart), mégis modern és a világ egyik legbiztonságosabb országa. Az internet-hozzáférés  alkotmányba foglalt jog. A mindennapi élet és az ügyintézés - az e-szolgáltatásoknak köszönhetően - jól szervezett, tervezhető, átlátható és külföldiek számára is egyszerűen hozzáférhető. A középkorú és a fiatalabb korosztály kiválóan beszél angolul, többen oroszul is tudnak. A szolgáltatások is elérhetőek angol nyelven.

"A Tartui Egyetemen töltött szemeszter alatt nagyon sokat tanultam. Megismertem az ország és a régió történelmét, hogy milyen egy digitális társadalomban élni, vagy hogy milyen jó egy másik országban önkénteskedni. Tanultam észtül, megismerkedtem a lápvilággal, jártam Rigában, Helsinkiben, Vilniusban. Talán ami a legjobban tetszett, hogy milyen sok beilleszkedést segítő nemzetközi program van Tartuban; ennek köszönhetően fantasztikus emberekkel találkoztam és még jobban beleláttam az észt kultúrába. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy menjen el ebbe a különleges északi országba." - Eszti, Campus Mundi-ösztöndíjas

A külföldi diákoknak is van lehetősége tanulmányaik mellett munkát vállalni, valamint Erasmus és más nemzetközi csereprogramokban részt venni. A munkaerő-piacon szívesen látják az észt egyetemeken képzettséget szerzett külföldi munkavállalókat. Saját vállalkozás indításához is rendkívül kedvező és ösztönző a környezet - nem csoda, hogy az egy főre jutó start-upok száma Észtországban a legmagasabb a világon.

Az információszerzést, a beilleszkedést és a hivatalos teendők intézését számos egyetemi és állami intézmény segíti nyelvkurzusokkal, információs napokkal és tájékoztató anyagokkal, szabadidős programokkal. A diákélet aktív, az egyetemeken nagy hagyománya van a különféle diákszervezeteknek. Az észt kulturális élet pezsgő, az ország könnyen bejárható és a környező államokba (Finnországba, Lettországba, akár Oroszországba, Svédországba, Litvániába) is lehet utazni.

EGYETEMI, FŐISKOLAI RÉSZKÉPZÉSEK, KUTATÁSI, SZAKMAI GYAKORLATI LEHETŐSÉGEK 

Cserediákként, ösztöndíjjal fél-egy évet részképzésben vagy szakmai gyakorlaton eltöltve is lehetőség van bekapcsolódni az észt felsőoktatásba, hiszen sok szakon kínálnak angol nyelvű kurzusokat, melyek a magyarországi képzési programokba is beszámíthatóak.  

Számos magyarországi felsőoktatási intézmény áll kapcsolatban észt egyetemekkel és főiskolákkal. A hazai legnépszerűbb külföldi részképzési/szakmai gyakorlati/kutatási ösztöndíj-lehetőségek (Erasmus, Campus Mundi)* mellett észt állami ösztöndíjak is pályázhatók (észt nyelvtudás nem követelmény):

  • Estophilus: 1-5 hónap kutatás, anyaggyűjtés céljával (bármilyen Észtországot érintő témában) pályázhatják alapképzésben résztvevő végzős, mesterszakos, illetve doktorandusz hallgatók 

  • Dora Pluss: rövid tanulmányút és egyetemi részképzés céljával mesterszakos és doktori iskolák diákjai számára elérhető (észt téma nem feltétel)

  • Téli és nyári egyetemek,  1-4 hetes angol nyelvű kurzusok: a University of Tartu, a Tallinn University, a Tallinn University of Technology és az Estonian Academy of Arts különféle rövid képzéseket kínálnak: többek között szemantika, képzőművészet, kiberbiztonság, robotika, rövidfilm, storytelling is tanulható a kurzusokon.  

Az észt kultúra és nyelv iránt érdeklődőknek a University of Tartu és a Tallinn University nyári és téli egyetemi kurzusait ajánljuk (több szinten, angol vagy finn tanítási nyelven).

Hasznos linkek:

studyinestonia.ee - Tanulj Észtországban! információs oldal

estonia.dreamapply.com - DreamApply online jelentkezési felület észtországi képzésekre

haridus.archimedes.ee - Észt Oktatási Ügynökség

harno.ee - Észt Oktatási és Ifjúsági Hivatal

Magyarországi észt nyelvtanulási lehetőségek

 

* Az Erasmus, campus Mundi és egyéb lehetőségekről a magyarországi egyetemek tudnak felvilágosítást adni. 

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.