Online olvasnivalók

Online olvasnivalók

FELNŐTTEKNEK

Urmas Vadi Breviárium - Észt Intézet-Pluralica 2020 (felolvasás)

Az Irodalom Éjszakája című rendezvényen részlet hangzott el a novelláskötetből: Zsigmond Emőke, az Örkény Színház művésze az Egy apa halála című írásból olvasott fel.

Anton Hansen Tammsaare: Orcád verítékével (felolvasás)

Felolvasással és előadással ünnepeltük Anton Hansen Tammsaare születésének 143. évfordulóját és az Észt Irodalom Közös Olvasásának Napját. Az esemény visszanézhető Facebookon

Ilmar Taska: Pobjeda 

A Pobjeda a Loomingban, az írószövetség folyóiratában jelent meg 2013-ban, és elnyerte "Az év novellája" címet. 2014–15-ben ebből az alig nyolcoldalas elbeszélésből terebélyesedett regénnyé a Pobjeda, 1946 (Magyar Napló, 2019), amely a diktatúrák, jelesül a szovjet megszállás ördögi gépezetéről ad félelmetesen pontos látleletet.

Elérhető a Magyar Napló folyóirat 2019/9 számának 50-52. oldalán

Kätlin Kaldmaa: Izlandon nincsenek lepkék - Gondolat Kiadó, 2019 (részlet)

A szerző sűrű szövésű írásaiban női sorsok bontakoznak ki végletekig csiszolt, költői nyelven. Szövegei rendkívül intenzívek, gyakran él szimbólumokkal és a mágikus realizmus eszközeivel. Izland a második otthona, bevallása szerint ott megy neki legjobban az írás.

Elérhető a litera.hu portálon.

Sofi Oksanen: Mikor eltűntek a galambok - Scolar Kiadó, 2014 (részlet)

Lebilincselő és kivételesen bátor hangú „nagyregény" Észtország II. világháború alatti és utáni megszállásáról, az ellenállásról, a kollaborációról, a szerelemről és egy tragikus házasságról.

Elérhető a litera.hu portálon.

Andrus Kivirähk: Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét - Typotex Kiadó, 2015 (részlet)

Történelmi hűségre véletlenül sem törekvő, fanyar humorral átszőtt, már-már egzisztencialista fantasy, mely nem véletlenül nyerte el a Stalker-díjat, és többek között Terry Prachett regényfolyamához is hasonlították már. Azon túl, hogy sodró lendületű, különös kalandregényként olvasható, nem szűkölködik a minden korra érvényes, vitriolos társadalomkritikában sem.

Letölthető pdf-ben a Typotex oldaláról.

Paavo Matsin: Gogoldiszkó - Gondolat Kiadó, 2018 (részlet)

A regény napjainkban játszódik, de egy alternatív valóságban, ahol a cári Oroszország nemrég győzelmet aratott a NATO fölött, visszafoglalta a balti államokat, az észtek legtöbbjét pedig deportálta egy rejtélyes metróállomásra, ahonnan nincs visszatérés. Az új hatalom hadizsákmány-villamossínt telepít a dimbes-dombos hajdani észt kisvárosba, Viljandiba, ahol a villamosközlekedéssel párhuzamosan megindul a birodalmi népvándorlás is. 

Elérhető a litera.hu portálon.

Tõnu Õnnepalu: Mandala - Gondolat Kiadó, 2014 (részlet)

A macskák komoly szakértői a csöndnek. És ha egy íróember történetesen épp macskákkal osztja meg az egyedüllétét, ez sül ki belőle. Egy regény. Társasági magányregény.
Macskatársasági ember-magányregény.

Elérhető a litera.hu portálon.

Brevik - Észt Intézet - Pluralica, 2011- (részletek)

A breviáriumsorozat célja, hogy kortárs észt irodalmat csempésszen a hazai olvasók életébe. A miniantológiák magyarul még nem publikált elbeszéléseket és egy interjút tartalmaznak.

A kötetekbe az Észt Intézet honlapján lehet beleolvasni.

Észtország - Prae 2010/3

Versek, elbeszélések (Mehis Heinsaar, Hasso Krull, Andrei Hvostov, Ilmar Jaks, FS, Kalju Kruusa, Jüri Tuulik, Maarja Kangro, Armin Kõomägi és Jürgen Rooste művei), valamint esszék az észt irodalomról észt és magyar szerzők tollából.

A folyóiratot a Prae.hu oldalról lehet letölteni.

KÖSZÖMOSZ SZÖGODY-MÖDODY - Észt irodalmi mézesmadzag

A 2013-ben megjelent sorozat kortárs észt szerzők műveiből nyújt kóstolót: Maarja Pärtna, Carolina Pihelgas és Jüri Kolk verseit; Asko Künnap, Jürgen Rooste és Karl Martin Sinijärv haikuit és Mehis Heinsaar elbeszéléseit olvashatjuk.

A szövegeket a Tiszatáj online archívumában lehet elérni.

Mind túl vagyunk a határon / All of us here are over the edge - Szépírók Társasága, 2019

A 2019 szeptemberében megrendezett Baltic Poetry: Balti Költészeti Fesztiválra megjelent kötetben a kortárs észt líra nagyjai közül Kristiina Ehin, Maarja Kangro és Kalju Kruusa észt művei mellett litván, lett és magyar költők versei olvashatók. 

Letölthető pdf-ben a Szépírók Társasága oldaláról.

12 észt költő. Kortárs észt versantológia - Szépmesterségek Alapítvány

A Műút c. folyóirat online kiadványsorozatában, a Dűlőben a kortárs észt irodalomról kapunk aktuális képet. A kötetben akad olyan szerző, akinek már jelent meg szövege magyar nyelven (pl. Maarja Kangro, Triin Soomets, Kaur Riismaa), de többségük az észt költők Magyarországon kevésbé ismert nemzedékéhez tartozik, és találunk köztük orosz ajkúakat (Igor Kotjuh, P.I. Filimonov) is. 

Elérhető az Észt Intézet oldaláról.

További versek

Maarja Kangro: A varangy, Visszanemforduláspillangó, Az ex, Athéni kutyák - versumonline, 2017

Kristiina Ehin: Hogy magyarázzam el neked a nyelvem - Észak folyóirat, 2018

Kivisildnik - Az észt nép utolsó reménye - Észak folyóirat, 2019 / versumonline

Debora Vaarandi: Saaremaa Valss - Észak folyóirat, 2020 / f21.hu

Piret Karro: The Blaha - Észak folyóirat, 2020 / versumonline

GYEREKEKNEK

Andrus Kivirähk: A mumus és a Facebook - Cerkabella Kiadó, 2020 (részletek) 

A mumus és a Facebook mulatságos történetei csaknem egy évet ölelnek fel: februártól karácsonyig nyújtanak betekintést a gyerekek mindennapjaiba.

A könyvből A csizmás leves és A mumus és a Facebook című történetek olvashatók online.

Piret Raud: Segítség, anyu összement! - Cser Kiadó, 2021 (részlet)

Sander teljesen átlagos fiú, aki az anyukájával kettesben él. Egy nap fura dolog történik: anyukája akkorára zsugorodik össze, mint egy legófigura. Sandernek állandóan vigyáznia kell rá, mindenhova magával kell vinnie, nehogy baja essen.

Az első fejezetet a Cser Kiadó honlapján lehet elolvasni. 

IRODALOMMAL ÉSZTORSZÁGRÓL

Hunfalvy Pál: Utazás a Balt-tenger vidékein 

Hunfalvy 1869-ben nagy utazást tett Lengyelországban, a cári oroszország balti vidékein (így észt területeken is) és Finnországban. Benyomásairól élménygazdag könyvben számolt be 1871-ben, amely a balti-tengeri vidék gazdaságát és társadalmát elsők között mutatta be. 

A teljes könyv a Debreceni Egyetem elektronikus Archívumából érhető el.

Dragomán György: Szárnyas bomba - Index Könyvek, 2020

Az Istennek nehéz című kötet apropóján az Index Tárca-rovatában publikáló írók írtak kommentárként mininovellákat több hírcikk mellé. 

Dragomán György novellája az Észtország legnagyobb szigetéről, Saaremaaról szóló cikk végén olvasható.

 

* * * 

A fent felsorolt kötetek és más észt nyelvű, észtről fordított, észt témájú kiadványok könyvtárunkban is elérhetőek. (A könyvtár - a vírushelyzetre való tekintettel -  határozatlan ideig zárva tart.)

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.