Online kiállítás a Balti lánc 25. évfordulóján

Online kiállítás a Balti lánc 25. évfordulóján

Észtországban, Lettországban és Litvániában augusztus 23-án ünnepelték a Balti lánc negyedszázados évfordulóját. 

Huszonöt évvel ezelőtt Vilniustól Rigán át Tallinnig becslések szerint kétmillió ember állt kéz a kézben, 600 kilométeres élőláncot alkotva, hogy így fejezzék ki a három nép szabadságvágyát és tiltakozását az 1939-ben a Szovjetunió és Németország külügyminiszterei által aláírt ún. Molotov-Ribbentrop paktum ellen. A szerződés titkos záradéka rendelkezett az érdekszférák felosztásáról, megnyitva az utat a balti államok önállóságának felszámolásához.

A Balti lánc vagy más néven Balti út volt minden idők legnagyobb békés tömegmegmozdulása.

Az Észt Történeti Múzeum az évforduló alkalmából „Balti lánc 25” címmel internetes kiállítást hozott létre, amely ismerteti a Molotov-Ribbentrop paktum tartalmát és következményeit, feltárja a tömegdemonstráció előkészítésének és lebonyolításának részleteit, valamint bemutatja a rendezvény szerepét a függetlenség visszaállításának hosszú folyamatában. Mivel a Balti lánc nagy tömegeket magával ragadó, emelkedett hangulatú esemény volt, a kiállítás jelentős részét alkotja a szervezők és résztvevők visszaemlékezéseiből összeállított mozaik.

A kiállítás észtül, oroszul és angolul tekinthető meg az alábbi címen: baltikett.ajaloomuuseum.ee

(forrás: Észt Történeti Múzeum)

További olvasnivaló magyarul a Balti lánc évfordulójáról:
http://www.nyest.hu/renhirek/virtualis-tuntetes
http://mandiner.blog.hu/2014/08/23/balti_ut_a_szabadsagba

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.