Abja-Paluoja a Finnugor Kulturális Főváros

Abja-Paluoja a Finnugor Kulturális Főváros

Abja-Paluoja egy 1124 főt számláló kisváros az észt Mulgimaa nevű történelmi térségben.

A település február 13-án (magyar idő szerint 12 órakor) veszi át a megtisztelő címet. A népzenei koncerttel kísért ünnepséget a Finno-Ugric Capital of Culture 2021 Facebook oldalon élő közvetítésen keresztül lehet követni. Az eseményen Kersti Kaljulaid asszony, az Észt Köztársaság Elnöke, Anneli Ott kulturális miniszter-asszony, Toomas Hendrik Ilves, Mulgimaa patrónusa, korábbi köztársasági elnök és a legutóbbi Finnugor Kulturális Főváros, a baskíriai Miškan falu küldöttsége is részt vesz.

Mulgimaa Észtország délnyugati részén található. A terület sajátos népviselettel, szokásokkal és nyelvjárással bír (ma kb. 10.000 beszélővel). Az itt készült kézimunkák különleges, hagyományos mintáikról híresek szerte Észtországban. Mulgimaa lakosai voltak az első olyan észt parasztok, akik földeket vásároltak és azon lent kezdtek termeszteni. A régió a 19. század második felében és a 20. század elején élte fénykorát, melyről pompás udvarházak és az a tény tanúskodnak, hogy egyre több mulgi gyerek tanulhatott drágább és jobb iskolákban.

A kapcsolódó programokról és Mulgimaaról bővebben itt lehet olvasni.

A Finnugor Kulturális Főváros program 2013/14-ben indult. Célja, hogy finnugor közösség kapcsolataat erősítse és egy-egy különleges területet segítsen a fejlődésben.

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.