Szent Iván-éj

Szent Iván-éj

A Szent Iván-éj (észtül: Jaaniöö), azaz a június 23-ról 24-re virradó éjszaka az északi emberek számára az egyik legfontosabb ünnep. Bár a nap lemegy, Észtország mégsem borul teljesen sötétbe ezen az éjszakán. Az észtek még ma is összegyűlnek Szent Ivánkor a tengernél vagy az erdőben és a barátaikkal, családtagjaikkal beszélgetnek, játszanak, énekelnek. Sokan máglyát gyújtanak és tüzet is ugranak. 

Mi idén a legmenőbb Duna-parti kertmozi-bisztróban, filmvetítéssel ünnepelünk:

  • Időpont: 2021. június 24. kb. 20:30-tól. (A vetítést sötétedéskor kezdjük, érdemes 20:30 körül megérkezni.)
  • Helyszín: Fellini Római Kultúrbisztró (Budapest 3. Kerület, Kossuth Lajos Üdülőpart 5. Budapest)
  • Műsor: Új észt animációs filmek (14+) / Uus eesti anima (14+) / New Estonian animation (14+) 
  • A rendezvény ingyenes, a filmeket 14 éven felülieknek ajánjuk. Minden film szöveg nélkül vagy magyar felirattal.

Teofrastus
2018, észt animációs film, 16’
rendező: Sergei Kibus

Mese a szabadságról és az együttérzésről a 80-as évek szovjet befolyása alatt álló Észtországban. Teofrastus egy macska, aki egyedül él egy vasútállomáson. Egy napon azonban otthont ajánl neki egy család, akikkel a városba költözik.

Szárnyak / Tiivad / The Wings
2019, észt animációs film, 11’
rendező: Riho Unt

A film alapjául az észt író, Eduard Bornhöhe legendás alakja szolgál. A feltaláló Jaan Tatika levelezést folytat a nagyszerű Leonardo da Vinci szellemével. Közösen sikerül legyőzniük a gravitációt, így repülhet az ember is… A filmben egy romantikus szál és egy szerelmi háromszög is kialakul Jaan csinos felesége, Liisa körül.

Kontakt / Kontakt / Contact
2018, észt animációs film, 4’51
rendező: Mari Kivi

Az érintkezés ösztönös szükséglet, ami feltölt és éltet, de függő viszonyba sodor. Az emberi kapcsolatokban és a házimunka során is.

Tél az esőerdőben / Talv vihmametsas / Winter in the Rainforest
2019, észt-lett-mexikói animációs film, 8’35 
rendező: Anu-Laura Tuttelberg

A Mexikó és Peru trópusi esőerdeiben játszódó film az élet és a halál örök táncát jeleníti meg néhány ellenálló, de finom porcelánlény - állatok, madarak, bogarak és virágok - segítségével. A természetes fény, a gyorsan pergő idő és a lágy animációk különleges elegye lírai valóságot teremt.

Az űrhajós / Kosmonaut / Cosmonaut
2019, észt animációs film, 11’37
rendező: Kaspar Jancis

Az idős űrhajós pont úgy tölti nyugdíjas éveit panellakásában, mint ahogy fiatal korában az űrállomáson élt: hőstetteket hajt végre miközben hiányzik neki a családja. A rokonok azonban mindezt másként látják. Vajon képes egy öregember a társadalom újabb normáinak megfelelni? Az űrhajós mindig űrhajós marad. Örökre.

A vad farkasok völgyén túl / Toomas teispool metsikute huntide orgu / Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves

2019, észt-horvát-francia animációs film, 18’ 
rendező: Chintis Lundgren

A dögös fiatal farkas, Toomas elveszíti jól fizető mérnöki állását. Hogy képes legyen eltartani a családját, dzsigolónak áll, ám ezt igyekszik eltitkolni terhes felesége, Viivi elől. Viivinek is van egy titka: feminista szemináriumra jár, melyen férfirabszolgákról is szó esik. Miután Toomas szerepet kap egy szexuális kizsákmányolásról szóló filmben, egyre nehezebben tudja leplezni új foglalkozását.

  

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.