Kiállítás Békéscsabán

Kiállítás Békéscsabán

A békéscsabai KOLLABOR bejáratánál (Békés Megyei Könyvtár, 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3.) a budapesti finn nagykövetség több tucatnyi Nokia telefonkészülékből álló gyűjteményét, valamint a budapesti Észt Intézet jóvoltából a megyei könyvtár folyosóján az „Észt történelem képekben” című kiállítást lehet megnézni december 10-ig. A tárlat archív fotókon és képi dokumentumokon keresztül mutatja be, hogyan lett a visszahúzódó jég alól felszabaduló földterületből a Baltikum fontos kereskedelmi központja, majd a függetlenség kiharcolása után a technológia, a gazdaság és a kultúra területén az egyik leggyorsabban fejlődő európai állama Észtország.

* * *

Figyelem!

A sikerhez vezető út – Finnország és Észtország elmúlt száz éve című előadás november 26-án ELMARAD! Az előadókkal egyeztetve, a jelenlegi helyzet ismeretében a Baráti Kör elnöksége úgy döntött, hogy a november végére tervezett programokat (Eero Yrjö-Koskinen FinnAgora igazgató és Bereczki András ELTE tanszékvezető előadását) tavaszra halasztjuk. Mindenkinek jó egészséget kívánunk; amint új fejlemények lesznek, jelezni fogjuk !

* * * 

A sikerhez vezető út – Finnország és Észtország elmúlt száz éve címmel tart előadást Bereczki András egyetemi docens. Az esemény azt járja körbe, hogy vajon mely történelmi események, társadalmi változások, állampolgári attitűdök vezethettek e két ország sikereihez. Az előadást kötetlen beszélgetés követi.

Dr. habil. Bereczki András Észtország magyarországi tiszteletbeli konzulja, az ELTE Finnugor Tanszék tanszékvezetője, a Magyar–Észt Társaság ügyvezető elnöke 2008-tól. A két világháború közötti észtországi és finnországi nemzetiségi politikáról írt doktori disszertációját a finn, az észt és a balti finn népek történetének kutatása követte, azokat művelődéstörténeti és kapcsolattörténeti kérdésekkel is kiegészítve. Több évet élt Észtországban és Finnországban, és ma is rendszeresen jár mindkét országba, folyamatosan követi az ezekben zajló eseményeket, illetve a tudományos kutatásokat.
 
Az előadás és a beszélgetés
  • időpontja: november 26. 18:00 - ELMARAD!
  • helyszíne: KOLLABOR (Békés Megyei Könyvtár, 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3.)
  • A részvétel ingyenes, de regisztrációköteles. Regisztrálni ezen az űrlapon lehet.
  • Az előadást online is közvetítik. (A kötetlen beszélgetés viszont csak a személyesen jelenlévők számára ad lehetőséget közös eszmecserére, ötletelésre).

A Facebook esemény itt érhető el.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.