Irodalom Éjszakája

Irodalom Éjszakája

Az Irodalom Éjszakája programon a világ kortárs szerzőinek magyarra fordított műveiből olvasnak fel színészek. Észtországot idén Maarja Kangro észt írónő Atroposz Opel Merivája című novellája képviseli. A felolvasások személyesen látogatható formában, két helyszínen és időpontban kerülnek megrendezére: 

  • 2021. június 23. Budapest, BKV Székház, Egri terem (Akácfa u. 15, Budapest, 1072). A felolvasások 19:00 - 23:00 között minden egész és fél órakor kezdődnek. Utolsó felolvasás: 22.30-tól. Felolvasó: Gombó Viola. Facebook esemény. A felolvasást jelnyelvi tolmács közvetíti a siket és nagyothalló résztvevők számára. A terem az épület 4. emeletén van és csak lépcsőn közelíthető meg. Kérjük, érkezzetek pár perccel kezdés előtt, hogy együtt időben felérhessünk a terembe! A zárt tér miatt csak védettségi igazolvánnyal és maszkban látogatható a program.
A közönség legfürgébb tagjai (a készlet erejéig) ajándékként hazavihetik a felolvasott novellát is tartalmazó Kangro-breviáriumot.

Maarja Kangro (1973, Tallinn) librettista, költő, prózaíró és műfordító. A kortárs észt irodalom egyik legnépszerűbb szerzője, aki több rangos észt irodalmi díjat is a magáénak tudhat. Műveiben tökéletes világot alkot, ahol a furcsaságok meglepően ismerősnek hatnak. Éles szemmel, epés, érzelmeskedéstől mentes stílusban teszi nevetségessé az ember gyengeségeit, ám az ironiával fűszerezett ijesztő őszinteségben az olvasó szokatlan mértékű együttérzést is felfedezhet.

 

Atroposz Opel Merivája

(in: Breviárium, Észt Intézet – Pluralica, 2021. Forította: Márkus Virág)

A misztikus, krimi-szerű Atroposz Opel Merivája című történetben egy fiatal nő arról ábrándozik, hogy a nyereményjátékon neki kedvez a szerencse, és övé lesz az új autó. A hóviharban aztán találkozik egy különös öregasszonnyal, akinek a fia hírhedt sorozatgyilkosnak tűnik… Kangro ezzel a novellával hazájában a legrangosabb, rövidprózáért járó díjat is elnyerte. A mű az Észt Intézet és a Pluralica Breviárium-sorozatának tizedik kötetében olvasható, melyet a közönség tagjai hagyományosan ajándékba kapnak.

 

"Az elbeszélés szókimondásával hökkenti meg a gyanútlan olvasót. Főhőse, egy minden szempontból mintaszerű polgár mindvégig olyan gondolatokon kapja magát, amiket egy mintapolgár soha nem vallana be, még magának sem.  Megálljon-e a hófúvás közepette segíteni egy bajba jutottnak, ha nem lehet biztos benne, hogy az autója utána még képes lesz átverekedni magát a havon?" - Kreet Paljas, az Észt Intézet igazgatója

 

Lehet, hogy egy kép erről: üks või mitu inimest ja Tekst, mis ütleb '„A tárgyak túlélésünkhöz való esztétikai és morális hozzájárulását nem lehet túlbecsülni." Maarja Kangro'

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.