Észt zenék Veszprémben és a Balatonnál

Észt zenék Veszprémben és a Balatonnál

2023-ban  címet, melyet 2024-ben Veszprém észt testvérvárosa, Tartu vesz majd át. Ebből az alkalomból több észt vonatkozású program is lesz a régióban. A programkínálat folyamatosan bővül!

MARI KALKUN KONCERT

Hangja tiszta és simogató, mintha egy erdei tündér énekelne, dalai egyszerűen mélyek, ahogy az észt folk egyik legelismertebb előadójához illik. A kannel-en (ősi húroshangszer, a kantele észt megfelelője), zongorán és harmonikán játszó Kalkun a természet bölcsességéről, az emberi butaságról és örökérvényű érzelmekről énekel. 

  • November 4. 19:00-20:30
  • Hévíz, Református és Evangélikus Templom (8380 Hévíz, Helikon utca 2.)
  • Szabadon látogatható program

 

CURLY STRINGS KONCERT

 

A Kunkorodó Húrok egy csapásra felforgatták az észt folk színteret 2013-ban. Azóta is díjak és növekedő rajongótábor követi útjuk, amin a saját fejük után mennek. Az akusztikus hangzás és folk gyökerek többször megtekerednek, visszafordulnak és váratlan kanyarokat vetnek, hogy teljesen egyedi dalokban szülessenek újra.

 

  • Október 27. 19:00-20:30 
  • Zöld Élet Háza (8449 Magyarpolány, Táncsics utca 7.)
  • Szabadon látogatható program

 

KRISTIINA EHIN ÉS SILVER SEPP FELOLVASÓ- ÉS ZENEI EST

 

Kristiina Ehin hazájának legnépszerűbb költője, aki női bátorsággal szól a nőiség nagy témáiról, az észt irodalom legősibb rétegeire és a természettel való kapcsolatára hagyatkozva. Férje, Silver Sepp találékonyan kíséri mindenből hangszert faragva, és párbeszédbe elegyedve Kristiina soraival. Kettejük előadása fordításban is mélyünkig hatol, és a legfontosabb dolgokra emlékeztet.

 

  • Október 24. 19:00-21:00 
  • FOTON Audiovizuális Centrum (8200 Veszprém, Vár utca 17.)
  • Szabadon látogatható program

SILVER SEPP NÉPZENEI WORKSHOPJA

A zenész családban felnőtt Silver Sepp gyerekkorától énekel, és ezt az örömöt és természetességet adja át zenészként és tanítóként. A workshop vendégei közelről ismerhetik meg az észt énekes tradíciót, ami egészen a mítikus időkbe nyúlik vissza, és Sepp tengerész családjában is élő hagyomány. Ráérezhetünk a kalevalai versmérték rimtusára, az észt nyelv szépségére, és együtt énekelhetünk, mint a tűz körül több ezer éve.

 

 

További észt vonatkozású események a VEB2023 keretében:

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.