Észt Hét: Õ+Ő kiállítás

Észt Hét: Õ+Ő kiállítás

!!! A PROGRAMOT ELHALASZTJUK !!!

Addig is türelmeteket kÉrjük, az Észt Intézet honlapján, Facebook-oldalán és hírlevelében adunk tájékoztatást az új dátumokról. 

* * * *

 

A magyar-észt alkotópáros más-más szemszögből, különféle technikával közelíti meg a témát - a másik hazáját. Reginát az észt néphiedelem inspirálta, Karlt pedig a magyar temperamentum és a kulturális hasonlóságok, illetve különbségek. Ő arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a "magyar recept", mi tesz minket azzá, amik vagyunk, s a lehetséges hozzávalókat kollázs formájában ábrázolja. Regina az észt folklór elemeit egy kis csavarral, modernkori termékekként jeleníti meg: készített többek között ember-kígyó szótárat, mágikus vizet szaunához és Szent Iván-éji varázsgyufákat.

 

"Ha valami varázslatos, az akkor mesebeli is, nem igaz? Soha nem feltételeztem volna, hogy egy modern és valóságos közegben helyük lehet, mintha egyfajta ellentmondás lenne a hétköznapok és a természetfeletti között. De valóban ellentmondásosak-e? Erre a kérdésre keresi a választ a projektem, amit azt észt kultúra ihletett meg azzal az egyedi gesztussal, ahogy a maga modernitását és törzsi mitikus múltját vegyíti egymással. Újrafogalmaztam az észt folklór jól ismert elemeit, termékként jelenítve meg őket, míg végül olyan külsőt kaptak, amivel akármelyik bevásárlóközpont polcán találkozhatnánk. És még a végén kiderül: Lehet-e a fikcionálisból funkcionális? A projekt végeredményeképp egyedileg tervezett csomagolású termékeket hoztam létre – tárgyakat, melyeket egy népi varázslatok világában élő ember napi szinten használhatna. Az effajta varázslatok hozzávalói és a jól ismert hétköznapi tárgyak – konzervdobozok, könyvek, palackok – közötti párhuzam megjeleníti azt a kontrasztot, ami az észt világszemléletre is jellemző, ahogy elmossa a határt az ősi és a mai kultúra közt, létrehozva ezzel egyfajta együttműködést a normalitás és a paranormalitás közt." - Vitányi Regina

 

"Mi reprezentál egy országot legjobban? Egy Google-keresés alapján úgy tűnik: zászlóból, határokból, gasztronómiából, turisztikai látványosságokból áll. Valójában azonban az ország igazi arcát az ott élő emberek tükrözik. Ugyanakkor az embereket is formálja mindaz, ami a Google-ön található, sőt, még annál jóval több dolog. Létezhet olyan egyenlet, ami leírja a magyarokat? Naivitás lenne azt hinni, hogy a 'magyar' definiálható egyetlen képlettel, de megpróbálhatjuk megmutatni, hogy egy ilyen komplex fogalmat nem lehet matematikai egyenletbe foglalni vagy Google segítségével meghatározni, bármennyire összetett és kifinomult is legyen az. Mik a magyarok alkotóelemei? Hogyan helyezzük őket egyenletbe, hogy megfejtsük, kik is azok a mitikus magyarok? Sok-sok kísérletezésre és minden fontos összetevő - például bor, sertés - figyelembevételére szükség lesz." - Karl Kaisel

 

Időpont: március 16. 18:00 (megnyitó), látogatható: március 22-ig.

Helyszín: Három Holló / Drei Raben1052 Budapest, Piarista köz 1.

 

További Észt Hét események: honlapunkon és Facebookon.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.