Észt hét 2022: programbontás

Észt hét 2022: programbontás

Észt rendszerváltás, háztartásvezető folkórlény, környezeti problémák, finnugor sátor, városlakó-barát közterek, elvándorlás – az idei Észt Hét kínálata.

Március 17. és április 25. között már tizenötödik alkalommal kerül sorra a kortárs észt kultúrából ízelítőt adó programsorozat, az Észt Hét. Idén öt város – Budapest, Szeged, Veszprém, Békéscsaba és Budaörs – látja vendégül az eseményeket. A filmek, kiállítások és a felolvasóest látogatói akár még hazánkban is aktuális és ismerős tapasztalatokat, kérdéseket és érzéseket is felfedezhetnek az észtekkel, Észtországgal kapcsolatban.

A moziprogram nyitófilmjét március 24-én a Művész Moziban vetítik. A keserédes vígjáték, a Pá, Szovjetunió!  egy kiskamasz fiú szempontjából mutatja meg az észt rendszerváltást (amit ők a függetlenség visszaállításának neveznek). Dőlnek a Leninek, érkeznek a Barbie-babák, jönnek a reklámok, pöfögnek a moszkvicsok… és kinyílik az ajtó Nyugat felé!

A szovjet időkben játszódik a Tűzmadár is, igaz jó másfél évtizeddel korábban. A történetben egy légierő-bázison veszélyes, a barátság és a tiltott, azonos neműek közötti szerelem határait feszegető viszony alakul ki a szolgálatát teljesítő, nyughatatlan természetű Sergei és a fiatal, bátor, sármos pilóta, Roman között. 

A Kratt című családi-ifjúsági filmben izgalmasan keveredik egymással a horror és a vígjáték, a modern világ és a hagyományos észt folklór. A filmben a vidéken vakációzó észt gyerekek a faluban zajló digitális forradalom közepette megalkotják az igen házias, ám tevékenységek híján önállósuló csodalényt, a krattot. 

A filmes kínálatban szerepel még egy-egy összeállítás a legfrissebb észt animációs- és dokumentumfilmekből. Utóbbiak az ételpazarlásnak és az ökoszisztéma megőrzésének témájába, valamint a kortárs észt zenei színtérre kalauzolnak. A játékfilmek Budapest mellett Szegeden és Veszprémben is megtekinthetők.

A bő egyhónapos eseménysorozatban négy kiállítás is helyet kapott: március 17-én nyílik a Fuga Budapesti Építészeti Központban a 17. Velencei Építészeti Biennálé Észt Pavilonjában debütált tárlat, a Tér! Méltóságteljes mérséklődés, amely tizenöt észt település köztereinek városlakó-barát megújítását mutatja be. Megtekinthető: április 3-ig.

Március 25-től április 9-ig látható az Észtországban élő magyar filmes és finnugor aktivista, Csüllög Edina közreműködésével létrejött Őslakos barátaink című kiállítás, amelyben az oroszországi Hanti-manysi Autonóm Körzetben élő finnugor fiatalok saját közösségükről készített fotói, filmjei, hanginstallációi, sőt, egy igazi hanti sátor is szerepelnek. A megnyitón észt népzenei koncert és táncház is várja az érdeklődőket. 

Március 29. és április 15. között a Budapest Fotó Fesztivál keretében Karolin Kruuse Nő című fotóprojektje arra keresi a választ, hogy a napjaink modern Észtországában, ám hagyományosabb közösségekben élő asszonyok számára mit jelent nőnek lenni. 

Békéscsabán Kai Tiislär természetfotói engednek bepillantást az észt mocsarakba, erdőkbe, tengerpartokra. Ugyanitt április 1-jén Dr. habil. Bereczki András Észtország magyarországi tiszteletbeli konzulja, az ELTE Finnugor Tanszék tanszékvezetője tart ismeretterjesztő előadást Észtország fejlődéséről, történelméről. 

Szintén április 1-jén kerül sor a Budaörsi Latinovits Színházban Andra Teede írónő 45339 km2 mocsár című dokumentarista drámájának felolvasószínházi előadására, amely az Észtországban is egyre inkább növekvő jelenséget, a külföldre történő kivándorlás témáját dolgozza fel az országot elhagyók vallomásai alapján.

A gyerekeket pedig egy - immár hagyományosnak mondható – rajzpályázatra invitáljuk: 2022 Észtországban a könyvtárak – vagyis a tudás és a szórakozás otthona - éve. Ebből az alkalomból várjuk a könyvtárhoz, az olvasáshoz és bármilyen, könyvekhez kapcsolódó, a 3-14 éves korosztály által készített rajzokat.

Nap

Óra

Helyszín

Program

 

március 17.

19:00

FUGA, Budapest

Kiállításmegnyitó: Tér! Méltóságteljes mérséklődés

Megtekinthető: április 3-ig

március 24.

19:00

Művész mozi, Budapest

Film: Pá, Szovjetunió!

Regisztrációköteles program

március 25.

19:00

Kino Café mozi, Budapest 

Film: Kratt

Játék

március 25.

19:00

Fonó, Budapest

Kiállításmegnyitó: Őslakos barátaink & táncház

Megtekinthető: április 9-ig

Gyerekeknek is

március 25. - április 12.

 

Békés Megyei Könyvtár, Békéscsaba

Kiállítás: Kai Tiislär természetfotói

Kiállításmegnyitó: április 1., 17:30 

Gyerekeknek is

március 26.

17:00

Kino Café mozi, Budapest 

Film: Észt történetek. Dokumentumfilmek.

Játék

március 26.

19:00

Kino Café mozi, Budapest 

Film: Tűzmadár

Játék

március 27.

17:00

Kino Café mozi, Budapest 

Film: animációs filmek

Játék

március 29.

19:00

Dokubrom - RANDOM Galéria, Budapest

Kiállításmegnyitó: Nő

Megtekinthető: április 15-ig

április 1.

18:00

Békés Megyei Könyvtár / Kollabor, Békéscsaba

Ismeretterjesztő előadás

 

április 1.

19:00

Latinovits Színház, Budaörs

Felolvasószínház, beszélgetés, könyvbemutató

Regisztrációköteles program

április 7.

17:00

Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Veszprém

Film: Kratt

 

április 19.

19:00

Grand Café, Szeged

Film: Pá, Szovjetunió!

 

április 20.

19:00

Grand Café, Szeged

Film: Kratt

 

április 25.

18:00

Agóra, Veszprém

Film: Pá, Szovjetunió!

 

március 16. - május 15.

 

 

Rajzpályázat gyerekeknek

Gyerekprogram

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.