Észt Hét 2022: Őslakos barátaink - kiállítás & táncház

Észt Hét 2022: Őslakos barátaink - kiállítás & táncház

Őslakos barátaink / Meie põlisrahvastest sõbrad / Our indigenious friends

Finnugor Filmalapítvány 2015 óta szervez Erdei Filmiskolai táborokat finnugor nyelvterületeken. Az első ilyen a dél-észtországi Tsiistrében volt. Ennek a tárlatnak az anyaga, az oroszországi Hanti-manysi Autonóm Körzetben, egy hanti gyerektáborban, Numsang Johban készült. Az észt, magyar és finn filmesek képzését eddig körülbelül 100 diák vehette igénybe. A program célja, hogy a diákokat arra ösztönözze, hogy saját anyanyelvükön készítsenek filmeket. A diákoknak általában ez az első találkozása a kamerával és a saját nyelvükkel, mint művészi kifejező eszközzel. Így készültek el az első hanti nyelvű videóalkotások, rövidfilmek, installációk és rengeteg fotó a rokon nép világáról.

A diákok történetein keresztül a saját megéléseket igazán személyes formában közvetíti a kiállítás. A hantik az utolsók, akik saját kultúrájukat és a természeti környezetüket ebben az erdei közegben próbálják megóvni. A kiállítás a különleges népre és különleges nyelvükre, valamint a kis nyelvek veszélyeztetettségére is felhívja a figyelmet.

A kiállítás alkotói:

Kurátor: Csüllög Edina
Koncepció tervező: Urm Evelin/ hUrmArt
Hang: Ruusmaa Vootele
Szöveg és fotó: Naulainen Anti, Nimik Liis, Rossi Outi, Kilusk Tõnu, Csüllög Edina, Männik Martin, Kõiv Laura
Textil: Seim Eleriin
Szociálmédia: Kisand Berta
PR: Räni Piret, Csüllög Edina
Filmek & szövegek: numsang joh-i fiatalok
Hanti vizionáriusok: Fedotova Elena, Kabakova Marina

Megnyitó: március 25. 19:00. 

Megtekinthető: április 9-ig.  Nyitvatartás: hétfőtől szombatig 10:00-tól az esti programok végéig. Az aktuális nyitvatartásról kérjük tájékozódjanak a tervezett látogatás napján! Ingyenes program.

Helyszín: Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest, Sztregova utca 3.)

A kiállítás március 5-19. között Zircen, a Reguly Antal Múzeumban volt látható.

Facebook esemény itt

További Észt Hét programok ezen a linken.

A megnyitó kísérőprogramja: észt népzenei koncert és táncház.

Muzsikusaink az észt táncok színes fogatagával ismertetik meg a közönséget. Triinu Viilukas (mandolin) a Wööt együttes tagja, karvezető, rendszeresen zenél és tanít táncházakban. Az estén Kertu Zahharov (hegedű, talharpa) csatlakozik hozzá.

Az észtek körében nagy népszerűségnek örvend a népzene és a néptánc. Észtországban évtizedek óta aktív a magyarhoz hasonló (és azt példaképnek tekintő) táncházmozgalom. A 2019-es, 150 éves Dalos- és Táncünnepen 713 együttes 11500 táncosa vett részt.

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.