Észt Hét 2022: Kai Tiislär természetfotói - kiállítás

Észt Hét 2022: Kai Tiislär természetfotói - kiállítás

Kai Tiislär természetfotói

Kai Tiislär 7 évig dolgozott Debrecenben a Finnugor Tanszék észt lektoraként. A hazánkban töltött évek alatt született fotóiból a tallinni Magyar Intézet gondozásában készült kiállítás, amely Észtország több városában is bemutatkozott. Kai azóta is szenvedélyesen fényképez, hogy Észtországba visszaköltözött: hazájában készített természetfotóival olykor az Észt Intézet honlapjának vagy hírleveleinek illusztrációjaként is lehet találkozni. A tárlat az észt természetre, az évszakok váltakozására fókuszál: a mocsarak ezerféle fényeit, az óvatosan a napfény felé nyújtózkodó növényeket, a havas tájak méltóságteljes nyugalmát jeleníti meg.

Megtekinthető: március 25-től április 12-ig. 

Helyszín: Békés Megyei Könyvtár, Békéscsaba (5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3.) Nyitvatartás: kedd-péntek: 11:00-19:00, hétfő és szombat: 14:00-19:00.

Társszervező: Észtország/Eesti (Észtországgal kapcsolatos hírek, információk, programok)

Április 1-jén 17:30-tól Lupták Zoltán, a Békéscsabai Magyar - Finn Baráti Kör elnöke (korábban többek között Észtországban is dolgozó diplomata) és Bereczki András, Észtország tiszteletbeli konzulja köszöntik a kiállítást. A megnyitót Bereczki András Észtországról szóló ismeretterjesztő előadása követi.

„Kai Tiislär, hosszú, futva, sílécen vagy kerékpáron megtett útjai során mintha ismerne egy rejtett kaput, amelyen át belép egy olyan birodalomba, ahol az ember többé már nem idegen. Varázsige védi ezt a kaput – kimondhatatlan, szavakba nem foglalható. A varázslat éppen az elcsendesedés képessége. Az én háttérbe szorulásáé és a mélységes tiszteleté a világ élő és élettelen részei iránt.
Kai Tiisl
är lelassítja, megállítja az időt – és nem csak addig, ameddig a tökéletesen komponált fénykép elkészül. Ez a megállított idő az, ami szépségével és szokatlanságával meghökkenti és megállásra készteti a befogadót is. Így lehet ismerős nekünk, magyar nézőknek is az észt táj, megdöbbenünk, hogy az ismeretlenül is a miénk.”
/
Szarka Zoltán/

További Észt Hét programok ezen a linken.

Facebook esemény itt.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.