ÉSZT HÉT 2022: Előadás Észtországról

ÉSZT HÉT 2022: Előadás Észtországról

Sikeres útkeresés - Észtország és Finnország a függetlenedéstől napjainkig
A csodálatos, különleges tájakban, látnivalókban bővelkedő Észtország a Szovjetuniótól való függetlenné válása óta rohamtempóban hozza be az egyes területeken kialakult elmaradását, remek döntésekkel (mint például az e-közigazgatás, az elektronikus állampolgárság vagy az oktatási rendszer informatikai fejlesztésére kidolgozott „Tigrisugrás” projekt), innovatív, előremutató társadalmi és politikai támogatással az egyik legnagyobb fejlődést mutató ország mind oktatási, mind gazdasági, mind sok egyéb más területen.
Bereczki András tiszteletbeli konzul tudományos ismeretterjesztő előadása
Dr. habil. Bereczki András Észtország magyarországi tiszteletbeli konzulja, az ELTE Finnugor Tanszék tanszékvezetője, a Magyar–Észt Társaság ügyvezető elnöke 2008-tól. A két világháború közötti észtországi és finnországi nemzetiségi politikáról írt doktori disszertációját a finn, az észt és a balti finn népek történetének kutatása követte, azokat művelődéstörténeti és kapcsolattörténeti kérdésekkel is kiegészítve. Több évet élt Észtországban és Finnországban, és ma is rendszeresen jár mindkét országba, folyamatosan követi az ezekben zajló eseményeket, illetve a tudományos kutatásokat.

Időpont: április 1., 18:00

Az előadás előtt, 17:30-tól Kai Tiislär, Lupták Zoltán, a Békéscsabai Magyar - Finn Baráti Kör elnöke (korábban többek között Észtországban is dolgozó diplomata) és Bereczki András, Észtország tiszteletbeli konzulja köszöntik a könyvtárban látható észt természetfotó-kiállítást.

 

Helyszín: Békés Megyei Könyvtár /Kollabor, Békéscsaba (5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3.) és online. A programon való részvételi szándékot kérjük, itt jelezzék (akár személyesen szeretnének részt venni az előadáson, akár online követik az előadást.)

 

Társszervező: Észtország/Eesti (Észtországgal kapcsolatos hírek, információk, programok)

További Észt Hét programok ezen a linken.

Facebook esemény itt.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.