ÉSZT HÉT 2021 - Irodalmi programok

ÉSZT HÉT 2021 - Irodalmi programok

Imbi Paju: Elfojtott emlékek - könyvbemutató

Május 4. 20:00-20:45 Zoom

A balti országok szovjet megszállásának éveiben - “szovjetellenes tevékenység” vádjával -  többek között észtek tízezreit tartóztatták le és deportálták Szibériába. A “művelet” alig titkolt célja az észt értelmiség, polgárság és módos parasztság lefejezése, elpusztítása volt. A deportált családokat jogra és az elemi emberségre fittyet hányva nyelte el a Gulag haláltábora vagy a tajga fagya. Nekik állít emléket az alkotó, aki édesanyja és nagynénje (egy 18 éves ikerpár) sorsán keresztül mutatja be a történelem fogaskerekei közé került kis nép szenvedéseit. Imbu Paju (1959) egy szociológus és egy történész pontosságával boncolja a társadalmi-politikai mozgásokat, érzékletes és átfogó képet adva hazája első világháborútól napjainkig ívelő boldog és tragikus eseményeiről. 

Fordította: Jávorszky Béla

Magyar Napló Kiadó, 2021

A szerzővel Bereczki András történész, az ELTE Finnugor Tanszékének vezetője, Észtország tiszteletbeli konzulja beszélget. A beszélgetés magyar tolmácsolással zajlik.

A beszélgetés előtt, 19 órától a szerző azonos című filmjét vetítjük a Művész Távmoziban.

A beszélgetésen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

 * JÁTÉK *

Válaszolj az alábbi kérdésre:
Ki az az orosz Nobel-díjas író, aki több művében is megemlíti az észteket és hatással volt Imbi Pajura is?

A válasz a könyvbemutató beszélgetésből derül ki, amely visszanézhető itt. A megfejtéseket ezen az űrlapon lehet beküldeni május 31-ig. A helyesen válaszolók között 3 példányt sorsolunk ki a könyvből.

Maarja Kangro - Breviárium - könyvbemutató

Május 6. 19:00-19:45 Zoom

Maarja Kangro (1973, Tallinn) librettista, költő, prózaíró és műfordító. A kortárs észt irodalom egyik legnépszerűbb szerzője, aki több rangos észt irodalmi díjat is a magáénak tudhat. Műveiben tökéletes világot alkot, amiben a furcsaságok meglepően ismerősnek hatnak. Éles szemmel, epés, érzelmeskedéstől mentes stílusban teszi nevetségessé az ember gyengeségeit, ám az ironiával fűszerezett ijesztő őszinteségben az olvasó szokatlan mértékű együttérzést is felfedezhet.

A miniantológia magyarul még nem publikált elbeszéléseket és egy interjút tartalmaz.

Fordította: Kőhalmy Nóra, Lengyel Tóth Krisztina, Márkus Virág, Segesdi Móni

Észt Intézet - Pluralica, 2021

Illusztrációk: Anne Pikkov

A szerzővel Márkus Virág műfordító beszélget. A beszélgetés magyar tolmácsolással zajlik.

A könyvbemutatón való részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

* JÁTÉK *

Válaszolj az alábbi kérdésre:
Ki 48 óra című novella főszereplője?

A válasz a könyvbemutató beszélgetésből derül ki, amely visszanézhető itt. A megfejtéseket ezen az űrlapon lehet beküldeni május 31-ig. A helyesen válaszolók között 3 példányt sorsolunk ki a könyvből.

Andrus Kivirähk: Szépséges kék állat

Május 7. 19:00  Észt Intézet Facebook oldala

A múlt század eleji Tallinnban egy műszaki rajzoló szabadidejében órákat vesz az őt tehetsége miatt felkaroló híres festőtől. Modell után kutatva egy nyomorúságos állapotú, rongyokba burkolózott alakra bukkan. A férfi révén Oskar előtt feltárul egy rég feledésbe merült, csodálatos világ, amely mindinkább magába szippantja őt.

A fiktív napló megírásához Oskar Kallisnak (1892–1918) a nemzeti romantika és a szecesszió szellemében fogant műveiből ihletet merítő Kivirähk mesterien idézi meg a fiatalon elhunyt festő színpompás, élettől vibráló képeinek hangulatát. A néhol zavarba ejtően naiv főhős hétköznapi nyelven elbeszélt vallomása azonban jócskán túlmutat az adott koron és kulturális közegen: a könyv olyan örök érvényű témákra irányítja a figyelmet, mint a művész küldetése, a művészet hatalma vagy a képzelet és a valóság között húzódó vékony határvonal, ráadásul Kivirähk egy újabb, lírai oldalát is megismerhetjük.

Fordította: Segesdi Móni 

Gondolat Kiadó, 2021

A regényből Formanek Csaba színész olvas fel.

* JÁTÉK *

Válaszolj az alábbi kérdésre:
Mit csinált Oskar és Kalevipoeg a pokolból visszatérve?

A válasz a könyvbemutató beszélgetésből derül ki, amely visszanézhető itt. A megfejtéseket ezen az űrlapon lehet beküldeni május 31-ig. A helyesen válaszolók között 3 példányt sorsolunk ki a könyvből.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.