ÉSZT HÉT 2021 - “If Air Can Be Poured Like a Liquid”

ÉSZT HÉT 2021 - “If Air Can Be Poured Like a Liquid”

Paul Kuimet:  “If Air Can Be Poured Like a Liquid” 

Május 19-26. FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

Nyitvatartás: hétfő–vasárnap: 13–19h, kedd: zárva

Paul Kuimet (1984) Tallinnban él és alkot. 16 mm-es filmeket és fotóinstallációkat készít, melyek a tájképektől és az építészettől a különféle tárgyakig és műalkotásokig sok mindent felölelnek. Munkáiban a dolgok szabad szemmel szinte észrevehetetlen esztétikai, politikai és történelmi jelentéseit helyezi előtérbe. Az utóbbi időben nemcsak a modern építészeti formákat részesíti előnyben, hanem az anyagokat (acél, üveg) és azoknak a 19. század közepétől kezdődő modern kapitalista fejlődéssel való összefüggéseit is. 

A tárlaton a 2020-ban készült A Brief History of Scaffolding (Tellingute lühiajalugu) című, fotósorozatból válogatott képek és a Material Aspects (Materiaalsed aspektid) című film láthatóak. A fényképeken a nagyvilágban felállított épület-állványzatokat láthatunk, melyek egyformasága a globalizált világ egységesített formájára utal. A film témája a modernkori üvegépítészet: az eredetileg átlátszó üvegházak ma már tükröződő homlokzatúak és a világ vezető szervezeteit rejtik.

A két alkotást együtt bemutatva a művész eszmei párhuzamot von az állványzatok és a Kristálypalota között - hiszen mindkettő szabályos vázzal rendelkező, átlátszó, könnyűnek és múlékonynak tűnő építmény.

A kiállításon a művész tárlatvezetést tart és a Compositions with Passing Time (2021, Kirjastus Lugemik) című könyvét is bemutatja.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.