ÉSZT HÉT 2021 - Gasztronómia

ÉSZT HÉT 2021 - Gasztronómia

Észt Hét a konyhában is! Csináld magad!-receptek

Hagyományos észt receptek konyhatündéreknek, kezdő háziasszonyoknak, kísérletező kedvű szakácsoknak és mindenkinek, aki szereti!

Menüjavaslatunk egy igazi észt ebédhez:

Lazacleves
500 g lazac
3 burgonya
2 sárgarépa
1 poréhagyma
5 szem fehér bors
2 halleveskocka
1 l víz
friss kapor
a tálaláshoz tejföl

Forrald föl a vizet és tedd hozzá a két leveskockát. Add hozzá a feldarabolt répát és főzd 10 percig. Add hozzá a darabolt burgonyát és a karikára vágott póréhagymát. Főzd, amíg minden zöldség puha nem lesz. Tisztítsd meg a lazacfilét, vedd le a bőrét, vágd kockákra és tedd a fazékba. Amikor a leves újra felrottyan, vedd le a fazekat a tűzről, fedd le és hagyd 5 percig állni. Ez idő alatt elkészülnek a haldarabok a levesben és finom levesek maradnak. A tányérokba szórj felaprított kaprot és kínálj mellé tejfölt.

Mulgi káposzta
75 dkg - 1 kg savanyúkáposzta,
40 - 50 dkg zsíros sertéshús,
fél pohár árpadara vagy árpagyöngy,
víz,
só,
cukor (1 - 2 fej hagyma)

A káposztát és a húst a fazékba tesszük, tetejére szórjuk a megmosott árpadarát. Vízzel felöntjük és lassú tűzön fedővel lefedve pároljuk vagy sütőben, tepsiben addig sütjük, míg meg nem puhul. Sóval vagy cukorral ízesítjük. A hagymát hozzáadhatjuk az elején is, vagy zsiradékon üvegesíthetjük és a kész ételt szórhatjuk meg vele. Burgonyával vagy főtt húsokhoz tálaljuk.

Aludttejes palacsinta
3,5 dl aludttej, kefír vagy natúr joghurt
1 nagy tojás
180 gramm (3 dl) búzaliszt
0,5 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál cukor
olaj vagy vaj a sütéshez
A tojást üssük fel egy tálba és verjük fel az aludttejjel. Adjuk hozzá a sót, szódabikarbónát, cukrot, lisztet és gyorsan kevergetve verjük egységes állagú tésztává. (Nem kell megijedni, ez sűrűbb tészta lesz, mint a megszokott, “magyaros” palacsintatészta.) A szódabikarbóna az aludttejjel reakcióba lép, ettől lesz sütéskor könnyű, laza a tészta. Ezért a tésztát a bekeverés után AZONNAL ki kell sütni. Kis lángon hevítsünk fel egy serpenyőt. Vajon vagy olajon süssük a palacsinták mindkét oldalát aranybarnára. Mézzel és bogyós gyümölcsökkel tálaljuk. Kb. 15 darab lesz.

További finomságok elkészítési módjai az esztorszag.hu/cikk/receptek oldalon találhatóak.

Head isu!  Jó étvágyat!

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.