
ÉSZT HÉT 2021 - Gasztronómia
Észt Hét a konyhában is! Csináld magad!-receptek
Hagyományos észt receptek konyhatündéreknek, kezdő háziasszonyoknak, kísérletező kedvű szakácsoknak és mindenkinek, aki szereti!
Menüjavaslatunk egy igazi észt ebédhez:
Lazacleves
500 g lazac
3 burgonya
2 sárgarépa
1 poréhagyma
5 szem fehér bors
2 halleveskocka
1 l víz
friss kapor
a tálaláshoz tejföl
Forrald föl a vizet és tedd hozzá a két leveskockát. Add hozzá a feldarabolt répát és főzd 10 percig. Add hozzá a darabolt burgonyát és a karikára vágott póréhagymát. Főzd, amíg minden zöldség puha nem lesz. Tisztítsd meg a lazacfilét, vedd le a bőrét, vágd kockákra és tedd a fazékba. Amikor a leves újra felrottyan, vedd le a fazekat a tűzről, fedd le és hagyd 5 percig állni. Ez idő alatt elkészülnek a haldarabok a levesben és finom levesek maradnak. A tányérokba szórj felaprított kaprot és kínálj mellé tejfölt.
Mulgi káposzta
75 dkg - 1 kg savanyúkáposzta,
40 - 50 dkg zsíros sertéshús,
fél pohár árpadara vagy árpagyöngy,
víz,
só,
cukor (1 - 2 fej hagyma)
A káposztát és a húst a fazékba tesszük, tetejére szórjuk a megmosott árpadarát. Vízzel felöntjük és lassú tűzön fedővel lefedve pároljuk vagy sütőben, tepsiben addig sütjük, míg meg nem puhul. Sóval vagy cukorral ízesítjük. A hagymát hozzáadhatjuk az elején is, vagy zsiradékon üvegesíthetjük és a kész ételt szórhatjuk meg vele. Burgonyával vagy főtt húsokhoz tálaljuk.
További finomságok elkészítési módjai az esztorszag.hu/cikk/receptek oldalon találhatóak.
Head isu! Jó étvágyat!