ÉSZT HÉT 2021 - Diplomácia100

ÉSZT HÉT 2021 - Diplomácia100

Tér- és időbeli séta a magyar-észt diplomáciai kapcsolatok 100 éves évfordulója alkalmából.

Magyarország 1921. február 24-én ismerte el de jure az Észt Köztársaságot, megvetve ezzel alapjait a Magyarország és Észtország közötti diplomáciai kapcsolatoknak. Az Észt Köztársaság Budapesti Nagykövetsége összeállításából megismerhetjük a kapcsolatok történetét, legfontosabb mérföldköveit. Ehhez kapcsolódik az Észt Intézet önállóan bejárható, budapesti helyszíneket* tartalmazó városnéző sétája és kincskereső játéka.

A játék menete (letölthető pdf)

  1. Menj végig sétaútvonalunkon! Barangold be a magyarországi észt diplomáciai kirendeltségek helyszíneit!
  2. Fejtsd meg az épületekhez kapcsolódó feladványokat!
  3. A megoldásként kapott négy számot sorban egymás mellé rakva egy négyjegyű évszámot kapunk.
  4. Keresd meg az évszámot a magyar–észt kapcsolatok idővonalán és válaszolj az alábbi kérdésre:

Mi történt az egyes helyszínekhez kapcsolódó feladványok számaiból kapott évben? 

A helyes megfejtéseket itt lehet beküldeni 2021. június 15-ig.

A helyesen válaszolók sorsoláson vesznek részt, melyen könyvajándékot lehet nyerni.

 

VI. Rózsa utca 111.

Aleksander Hellat észt követ közvetítésével 1923-ban nevezték ki Zsilinszky Gábor vegyipari gyárost, kormánytanácsost Észtország tiszteletbeli konzuljává. Bajcsy-Zsilinszky Endre öccse 1940-ig látta el a tiszteletbeli konzuli feladatokat (1935-től már tiszteletbeli főkonzulként). A „kitűnő és köztiszteletnek örvendő személy” többek között a Stádium Sajtóvállalat r.t. igazgatóságában is tevékenykedett – ezért az észt tiszteletbeli konzulátus a vállalat székhelyén, a Rózsa utcai épületben kapott helyet.

Kérdés: Hány évszám található az épület homlokzatán? -> ez a szám lesz a négyjegyű évszám első számjegye

 

II. Áldás utca 3.

2009. május 5-én Urmas Paet külügyminiszter nyitotta meg az Észtország tulajdonában lévő, gyönyörű, frissen felújított nagykövetségi épületet Budapesten az Áldás utca 3. címen. 2014 júliusában – a tallinni magyar nagykövetség bezárását követően – Észtország kormánya bezárta a budapesti nagykövetséget, és az országban nem állandó székhelyű nagykövetet nevezett ki Magyarországra. 2018. augusztus 20-án Észtország újra megnyitotta nagykövetségét Budapesten, az Áldás utcai épületben. Még ugyanez év szeptemberében Magyarország is újra megnyitotta nagykövetségét Tallinnban.

Kérdés: Mennyi ablak van az épület Áldás utcára néző oldalán? -> ez a szám lesz a négyjegyű évszám második számjegye

 

VI. Lendvay utca 12.

A háború utáni első Észt Nagykövetség ebben az épületben kezdte meg működését 1999. augusztus 4-én Lembit Luht ideiglenes ügyvivő érkezésével.

A telken eredetileg egy földszintes villa állt. A várszerű, tornyos téglaház Havel Lipót építőmester tervei alapján készült az új tulajdonos, Nagyságos Nicholson Fülöp úr (Philip Nicholson) angol gyáriparos megbízásából a századforduló környékén. Az épület egy átépítést követően az 1910-es években kaphatta a Lendvay utca felé néző oszlopos verandát és a felsőbb teraszokat. A két világháború közötti időszakban ugyanebben a házban volt a Holland Királyság Nagykövetsége is.

Kérdés: Az épületen hány tábla jelzi a házszámot? -> ez a szám lesz a négyjegyű évszám harmadik    számjegye

 

V. Nádor utca 21. (Arany János utca 14.)

1935-ben az ideiglenes ügyvivői feladatok ellátásával Richard Jõffertet bízták meg, aki „őszinte barátja a magyar nemzetnek”, s mivel egyetemi tanulmányait Budapesten végezte, így kiválóan beszélt magyarul is. A konzulátus ekkor a Nádor utca 21-ben működött.

Az épület az 1910-es évek elején épült Révész Sándor és Kollár József tervei alapján az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb faipari vállalata, az Ugriai-Nasici Fabank Rt. cégcsoport számára. A bank a következő évtizedekben egyre nagyobb teret foglalt el az épületben, amely elsősorban nem külsejével, hanem elegáns irodáival hívta fel magára a figyelmet.

Kérdés: A Nádor utca és az Arany János utca felől összesen hány kapun, ajtón lehet bejutni az épületbe? -> ez a szám lesz a négyjegyű évszám negyedik számjegye

 

 

A kapott évszám: ___  ___  ___  ___

 

Megfejtés: _______________________________________________________                                                  

Források:

 

* A helyszínek virtuálisan, a Google Mapsen is bejárhatóak, a kérdések a street view (utcakép) funkció segítségével megválaszolhatóak.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.