ÉSZT HÉT 2021 - Játékfilmek

ÉSZT HÉT 2021 - Játékfilmek

Az utolsók/  Viimased / The Last Ones

Április 29. 19:00. Művész Távmozi 

2020, észt játékfilm, 117 perc 

rendező: Veiko Õunpuu

gyártó: Homeless Bob Production

finn nyelven, magyar felirattal  

Valahol a tundrán egy bányatulajdonos kábítószerrel tömi a munkásait, hogy azok megfeledkezzenek a küzdelmes mindennapokról. A közelben néhány rénszarvas-tenyésztő igyekszik talpon maradni. A főszereplő Rupinak választania kell: a szülőföld vagy az egyéni érdekek? A lappföldi western kapitalizmus-kritikájához az északi táj ad különleges hátteret. Az alkotást az Észt Kulturális Alap 2020-ban az év játékfilmjévé választotta, valamint ez a film lett Észtország hivatalos jelöltje a 93. alkalommal átadandó Oscar-díj nemzetközi játékfilm kategóriájában is. 

A vetítés után a film rendezőjével, Veiko Õunpuuval beszélget Aurelia Aasa filmkritikus.

 

Rain / Rain / Rain

Április 30. 19:00. Művész Távmozi 

2020, észt játékfilm, 98 perc

rendező: Janno Jürgens

gyártó: Alasti Kino

észt nyelven, magyar felirattal  

A 12 éves Ats bátyja, Rain hirtelen felbukkan a tengerparti kisvárosban és családja életében. A két makacs férfi találkozása két generáció és két radikálisan eltérő világlátás összecsapása. Amikor Rain meginog, egy kétes múltú, misztikus nő, Aleksandra mellett talál reményre. Szívhez szóló történet testvéri szeretetről, törődésről, gyűlöletről és arról, hogy mit jelent embernek lenni.  

A film és a készítők elismerései: az Észt Kulturális Alap Audiovizuális Művészeti Kollégiumának díja (2021), Janno Jürgens rendező -  a legjobb első filmes, Indrek Ojari (Rain szerepében) - a legjobb férfi szereplő, Mihhail Panfilov - a legjobb filmzene szerzője.

A vetítés után a film rendezőjével, Janno Jürgensszel beszélget Aurelia Aasa filmkritikus.

 

Orcád verítékével /  Tõde ja õigus / Truth and Justice

Május 1. 19:00. Művész Távmozi 

2019, észt játékfilm, 165 perc 

rendező: Tanel Toom

gyártó: Allfilm

észt nyelven, magyar felirattal  

A film az észtek nagy klasszikusa, Anton Hansen Tammsaare magyarul is elérhető regénye alapján készült és hazájában egy hónap alatt vált minden idők legnézettebb észt filmjévé.

Észtország a 19. század végén. A fiatal, becsületes Andres és felesége, Krõõt egy kölcsönből vásárolt tanyán kezdik meg új életüket. De a természet nem engedi betörni a földet, a szomszéd nyakas riválisnak bizonyul, Krõõt lányokat szül, Andres pedig egyre csak küszködik. Kétségbeesetten keresi az igazságot a bíróságon, a kocsmában és a Bibliában -  feláldozva családját, barátait és végül saját magát is. A virágzó Vargamägi tanyáról szőtt álom megszállottságba hajszolja a gazdát. Semmi sem válik valóra, de minden félelem beteljesül.

Az alkotást az Észt Filmkritikusok Egyesülete 2019-ben az év filmjének választotta meg és az Oscar-díj 10 legjobb nemzetközi játékfilmje közé is bekerült. 

A vetítés után a film rendezőjével, Tanel Toommal beszélget Aurelia Aasa filmkritikus.

 

Jegyek a Művész Távmoziban válthatók. Jegyár egységesen 990 Ft. Fontos! Jegyvásárlás előtt érdemes elolvasni, hogyan működik a Távmozi!

Az Észt Hét filmes programjaira a vetítéseket megelőző napokban az Észt Intézet Facebook oldalán zajló villámjáték keretében Távmozi jegyeket lehet nyerni. 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.