ÉSZT HÉT 2021 - Dokumentumfilmek

ÉSZT HÉT 2021 - Dokumentumfilmek

A létezés szépsége / Fred Jüssi. Olemise ilu / The Beauty of Being

Május 2. 17:00. Művész Távmozi

2020, észt dokumentumfilm, 64 perc

rendező: Jaan Tootsen

gyártó: Taska Film

észt nyelven, magyar felirattal  

Fred Jüssi természetfilozófus, aki a természet és a kultúra metszéspontjában az emberi lét alapvető kérdéseiről gondolkodik. Egy biológus szemén keresztül nézi a világot, így egyetlen emberi lény sem idegen a számára. Napjainkban központi kérdés a siker és a kemény munka. A film a termékeny semmittevés, a dolce far niente ünneplése, a lassabb élet dicsőítése. A  természet titkos ösvényein csámborogva, az égen úszó felhőket órákon át bámulva, a tábortűz édes-füstös ölelésében elmerülve hagyjuk magunk mögött a város zaját és a gazdasági felemelkedést. Fred Jüssi szavaival élve: néha muszáj bűnös lustaságban, önmagunkkal lenni.

 

 

Egy évnyi dráma / Aasta täis draamat / A Year Full of Drama

Május 3. 19:00. Művész Távmozi

2019, észt dokumentumfilm, 106 perc

rendező: Marta Pulk

gyártó: Ettevaatlik Sten

észt nyelven, magyar felirattal

Észtország a színház megszállottja. 2017 októberében megjelenik egy álláshirdetés: olyan embert keresnek, aki még soha nem volt színházban és végignézné a 2018-ban készült összes előadást. A 450 jelentkező közül a 21 éves vidéki varrónőt, Alissija-Elisabetet választják ki. Az orosz családból származó fiatal lány semmit sem tud az észt színházról és egyetlen észt színészt sem ismer. Új munkája miatt Tallinnba költözik, ahol inspirálóbbnál inspirálóbb előadásokat lát... Történet önállóságról, útkeresésről és arról, hogy néha egy egészen apró történés is megváltoztathatja az ember életét.

A vetítés után a film rendezőjével, Marta Pulkkal beszélget Aurelia Aasa filmkritikus.

Elfojtott emlékek / Tõrjutud mälestused / Memories Denied

Május 4. 19:00. Művész Távmozi

2005, észt dokumentumfilm, 60 perc

rendező: Imbi Paju

gyártó: Allfilm, Fantasiafilmi (Finnország)

észt nyelven, magyar felirattal

A történelmi-pszichodokumentumfilm a rendező édesanyjáról és nagynénjéről szól. Az ikerpár, Aino és Vaike a sztálini ideológia, a szovjet megszállás és terror idején cseperednek nővé. Önmaguk megvédésének egyik lehetséges eszköze a felejtés. A múltbéli erőszakos emlékek még 60 évvel a sztálini munkatáborok után is előtörnek. A rendező az emlékképeken keresztül édesanyja és teljes Észtország fájó múltját idézi fel. A feldolgozatlan események nemzedékeken át öröklődnek, mert a múltat kibeszélni még mindig terhes. Imbi Paju első dokumentumfilmje rögtön nemzetközi sikert aratott.

Kapcsolódó program: A vetítés után, 20:00-tól a filmből készült könyvről beszélgetünk a rendező-szerzővel.

Jegyek a Művész Távmoziban válthatók. Jegyár egységesen 990 Ft. Fontos! Jegyvásárlás előtt érdemes elolvasni, hogyan működik a Távmozi!

Az Észt Hét filmes programjaira a vetítéseket megelőző napokban az Észt Intézet Facebook oldalán zajló villámjáték keretében Távmozi jegyeket lehet nyerni. 

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.