Estonia 100 | Veljo Tormis-est

Estonia 100 | Veljo Tormis-est

Arvo Pärttel kezdődik az Észt Zenei Hét, és a másik nagy észt zeneszerzővel, Veljo Tormissal zárul. Levetítjük az Újra meglelt dal című rövid portréfilmet, melyben Tormis a regiének iránti szenvedélyéről vall, majd a Csíkszerda kórus részleteket ad elő Veljo Tormis: A világ teremtése című programjából.

Az újra meglelt dal  
(Taasleitud laul, 1977, 20 min, rendezte: Peep Puks)
A portréfilmben a zeneszerző a népzene iránti szenvedélyéről, a regiénekről és a kortárs kóruszenében való felhasználásának lehetőségeiről beszél. Láthatjuk, ahogy a regiének fáradhatatlan népszerűsítőjeként és előénekesként személyesen bírja dalolásra az embereket, de betekinthetünk a népzenétől ihletett kórusműveinek próbáiba és előadásaiba is. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.

A világ teremtése
Veljo Tormis egész életműve az észt táj és mondavilág köré csoportosul. Művei egyedi hangon szólaltatják meg múlt és jelen közös problémáit, expresszív, ugyanakkor közérthető zenei világa megmagyarázhatatlan mondai térbe repíti a hallgatót és magát az előadót is. „A világ teremtése” a zeneszerző látomásszerű teremtészenéiből áll össze egyetlen zenei szertartássá, ahol az énekesek a világ örök körforgását igyekeznek megéreztetni a hallgatókkal.
A 2009-ben alakult, mára többszáz aktív taggal működő Csíkszerda kórus Tóth Árpád karnagy vezetésével újragondolja a közös éneklés minden elemét. Az írott zenei anyag szinte csak eszköz a kórusban éneklés, az énekelve alkotás, a mindenkiben jelen lévő művészi önkifejezés csodájának megmutatására. A darabokat jelen idejűvé, élővé tevő improvizáció az egyéni alkotó szabadság megélése a közönséggel közösen. A darabokat jelen idejűvé, élővé tevő improvizáció az egyéni alkotó szabadság megélése a közönséggel közösen. Az improvizáció teljes jelenlétet igényel az éneklőktől és a hallgatóktól egyaránt. Így teremt energiát, egyszeri és megismételhetetlen zenei élményt."

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.