Estonia 100 | Arvo Pärt-koncert a Zeneakadémián

Estonia 100 | Arvo Pärt-koncert a Zeneakadémián

Az Észt Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulóját ünneplő jubileumi évet az Észt Zenei Héttel zárjuk. A programsorozat első állomása az Észt Filharmónia Kamarakórusa és a Tallinni Kamarazenekar koncertje lesz. Vezényel Arvo Pärt zenéjének egyik legavatottabb tolmácsolója, Tõnu Kaljuste.

Szervezők: Észt Intézet és Zeneakadémia
A koncert az Estonia100 program támogatásával valósul meg.

Műsor:
Arvo Pärt: Cantus in Memoriam Benjamin Britten
Arvo Pärt: Adam’s Lament
Arvo Pärt: Salve Regina
Arvo Pärt: Te Deum

A kortárs zeneszerzés egyik legnagyobb alakja, az idén nyolcvanhárom esztendős Arvo Pärt életműve egyre ismertebbé válik hazánkban – ám arra eddig kevés példa akadt, hogy egy egész, nagy előadóapparátust foglalkoztató koncertet szenteltek volna művészetének valamely hangversenytermünkben. Most erre is sor kerül – ráadásul a legautentikusabbnak tekinthető Pärt-előadók érkeznek a Zeneakadémiára: a Tallinni Kamarazenekar és az Észt Filharmónia Kamarakórusa (melyek alapítója, egyben a koncert dirigense, Tõnu Kaljuste). A koncerten felhangzó négy kompozíció különböző alkotói korszakokat képvisel: az 1977-es Cantus in memoriam Benjamin Britten az ezekben az években kidolgozott új kompozíciós eljárás, a tintinnabuli egyik első képviselője, a Te Deum a nyolcvanas években keletkezett, míg a Salve Regina (2001) és az Adam’s Lament (2009) immár a szerző kései kompozícióit reprezentálják.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.