Estonia 100 | Mari Kalkun Duó

Estonia 100 | Mari Kalkun Duó

Az Észt Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulóját ünneplő jubileumi évet nagyszabású zenei programmal, az Észt Zenei Héttel zárjuk, melyen az észt zenei élet legkiválóbb szereplői mutatkoznak be három műfajban. Mari Kalkun nem először jár Magyarországon: négy éve Runorun nevű nemzetközi formációjával aratott nagy sikert az Észt héten.

MARI KALKUN – ének, kannel, harmonika / vocals, kannel, accordion
ALEKSANDRA KREMENETSKI – ének, ütőhangszerek, vibrafon / vocals, percussions, vibraphone

Helyszín: MÜPA Üvegterem
Szervező: MÜPA, Észt Intézet
A koncert az Észt Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulóját ünneplő Észt Zenei Hét programjának része.

*     *     *

Egy hang, amely az észt erdők legmélyéről szól hozzánk: MARI KALKUN bensőséges zenéje magában rejti az északi havas tájak méltóságteljes csendjét, de kicseng belőle a megújulás, a remény és az ünnep hangulata is.
Mari Kalkun dalai, melyek túlnyomó többségét maga írja, általános emberi témákról szólnak, ihletet a természetből, a kortárs költészetből és az életből merít. Meleg hangú, légies kompozícióit többnyire az ősi észt húros hangszeren, a citerával rokon kannelen kíséri, de a koncerten harmonikán is játszik majd. Legújabb albuma, az Ilmamõtsan (A világ erdejében) értő módon fonja össze szűkebb pátriája és a nagyvilág hangjait.
2016-ban kezdődött közös munkája a többféle ütőhangszeren játszó, jazzkoncerteken és akusztikus formációkban is fellépő ALEKSANDRA KREMENETSKIvel, aki ezen a koncerten is kísérője lesz.
Eddig kiadott négy albuma közül az Ilmamõtsan idén felkerült a World Music Chart Europe top 10-es listájára. Két kategóriában - „Az év etnozenei albuma”, illetve „Az év női előadója” - is jelölték az Észt Zenei Díjra. 2015-ben egy neves finn lemezkiadó jelentette meg Runorun nevű együttesével rögzített lemezét (Tii ilo), amely elismerő fogadtatásra talált az északi médiában: Finnországban „Az év etnozenei albumának” jelölték.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.