URMAS VADI BREVIÁRIUM

URMAS VADI BREVIÁRIUM

„Az olvasás időpocsékolás!” - írta egy könyvajánlójában Urmas Vadi (1977), aki a rövidpróza mellett regényt, filmforgatókönyvet, librettót, színházi és könyvkritikákat is ír, valamint színházban rendez. Hazájában több irodalmi elismerésben is részesült, 22 évesen – legfiatalabb szerzőként – elnyerte az Észt Drámairodalmi Ügynökség pályázatának első díját. Műveiben a fantáziavilág és a mindennapok keveredéséből abszurd humor születik. 

URMAS VADI BREVIÁRIUM (Észt Intézet – Puralica, 2020)

Fordította: Korencsi Kriszti, Kőhalmy Nóra, Lengyel Tóth Krisztina, Márkus Virág, Patat Bence, Segesdi Móni, Tóth Viktória
Illusztrációk: Anne Pikkov

Kapható az Írók Boltjában.

Az Irodalom Éjszakája című rendezvényen részlet hangzott el a novelláskötetből: Zsigmond Emőke, az Örkény Színház művésze az Egy apa halála című írásból olvasott fel.

 

Az Észt Intézet és a Pluralica 2011-ben indította el breviáriumsorozatát, hogy kortárs észt irodalmat csempésszen a hazai olvasók életébe. A miniantológiák magyarul még nem publikált elbeszéléseket és egy interjút tartalmaznak. Az Urmas Vadi breviárium a kilencedik a sorban. A megújult sorozat illusztrálására Anne Pikkovot kértük fel, aki többeknek ismerős lehet az észt-magyar meseillusztrációs kiállításról és Dóka Péter Lila királylány című mesekönyvéből.