Magyar–Észt Társaság

Magyar–Észt Társaság

Ha meg akarják tudni, hogy milyen élményekkel gazdagodott egy világjáró holland biciklista Észtországban, ha többet szeretne tudni az ősi észt vallás ma is fellelhető emlékeiről, a szent ligetekről, vagy a görög történetíró által is feljegyzett meteor-becsapódás nyomán létrejött tóról, a huszonegyedik századi információtechnológiai kiugrásról, vagy az észt irodalomról és történelemről, ha találkozni szeretne az észt tudományos és kulturális élet meghatározó személyiségeivel, akkor érdemes figyelemmel követnie a Magyar–Észt Társaság eseményeit is. Ezekre általában hathetenként, évi hat alkalommal kerül sor előre meghirdetett időpontokban az Astoriánál, az ELTE Finnugor Tanszékén. A társaság 1990 ősze óta civil szervezetként tevékenykedik, a fellépő magyar és észt vendégelőadók saját szakterületükről, vagy Észtországgal kapcsolatos friss élményeikről számolnak be diák, filmek és más érdekes illusztrációk kíséretében. A Magyar–Észt Társaság eddig négy sikeres műfordítói versenyt bonyolított le, három füzetet és egy emlékfüzetet adott ki.

Az utóbbi évtizedekben szoros együttműködés alakult ki az Észt Köztársaság Nagykövetségével és a Magyarországi Észt Intézettel. Az észt nagykövetek mellett vendégei voltak még a társaságnak az észt köztársasági elnök, az országgyűlés elnöke, finn nagykövetek, közismert észt és magyar írók, költők, a legkülönbözőbb művészek, politikusok és diplomaták, de oktatók, diákok, turisztikai szakemberek és turisták is. A Magyar–Észt Társaság szeretne hozzájárulni Észtország és az észt kultúra minél sokoldalúbb magyarországi megismertetéséhez, a magyar–észt kapcsolatok fejlesztéséhez.

Ha szeretne az összejövetelekről értesítést kapni, írjon a magyar.eszt.tarsasag(kukac)gmail.com címre!


 

Kedves Barátunk!

Legközelebbi összejövetelünket

2023. október 19-én, csütörtökön 18 órakor tarjuk

Deák Téri Evangélikus Gimnázium dísztermében.

Helyszín: Bp. V. Sütő utca 1., II. emelet

A Kalevala Baráti Körrel közös rendezvény apropója, hogy hagyományosan októberben ünnepeljük a (nyelv)rokon népek napját. Ehhez kapcsolódóan Anu Kippasto észt konzul tart előadást E-Eesti címmel Észtország úttörő digitális megoldásairól. Anut korábbról az ELTE Finnugor Tanszékének észt lektoraként vagy az Észt Intézet igazgatójaként ismerhetik tagjaink. Az esemény házigazdája Simon Valéria.

Szeretettel várjuk!

 A Magyar–Észt Társaság vezetősége

Az összejövetelen szokás szerint be lehet fizetni a 2023. évi tagdíjakat (dolgozóknak 1000 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 Ft). A tagdíjat át lehet utalni a Magyar–Észt Társaság bankszámlájára is (számlaszám: 11707062-20000318).


Korábbi programok:

2023. április 18.

Az észt nyelv és az észt nyelvoktatás helyzetéről – Raili Argus professzor (Tallinni Egyetem) előadása tolmácsolással az észt nyelvről. Az észtországi névadás érdekességeiről – Annika Hussar lektor (Tallinni Egyetem) tolmácsolt előadása. Rövid beszélgetés az észt nyelv és nyelvtudomány aktuális kéréseiről – kérdések és válaszok.

2023. március 7

Országgyűlési választások Észtországban. Melyek voltak a legfontosabb vitatémák? Mit hozhat a 2023-as év Észtország számára? Magyar nyelvű beszélgetés Stina Aava misszióvezető-helyettessel. Vetítés: Taaskohtumine / Viszontlátás. Animációs film. Rendező: Ülo Pikkov. 14 perc.  

2022. december

A karácsonyi békés napok eltöltéséhez kívántunk hozzájárulni a Csepregi Márta tanárnő tiszteletére a Finnugor Tanszéken összeállított születésnapi kötetünk megküldésével, amelyben számos Észtországgal, az észt nyelvvel és a kultúrával kapcsolatos írás található. 

2022. november 29.

Észtország 2022-ben. A végéhez közeledő év legfontosabb és legérdekesebb eseményeiről – Őexc. Raul Toomas, az Észt Köztársaság nagykövete beszélt.

2022. október 20.

Az ELTE Finnugor Tanszéke fennállásának 150. évfordulójának alkalmából konferenciát rendeztünk, melyben áttekintettük a tanszék történetét alapításától kezdve napjainkig. 

2022. május 3.

Az udmurt hiedelemvilággal, hagyományos és népi kultúrával ismerkedhettek meg a Társaság tagjai a szerzőik által bemutatott könyvek és film segítségével (magyarul, részben tolmácsolással). Vendégeink: Nikolai Anisimov folklorista, zenei előadó (Észt Irodalmi Múzeum, Észtország; Udmurt Történeti-, Irodalmi- és Nyelvtudományi Intézet, Izsevszk, Oroszország); Liivo Niglas filmrendező, vizuális antropológus (Tartui Egyetem, Észtország); Eva Toulouze kutatóprofesszor, folklorista (Tartui Egyetem, Észtország; INALCO, Párizs).

2022. április 5.

A 2022. évi közgyűlésen a társaság adminisztratív ügyeivel foglalkoztunk.

          2021. október 14.

Hagyományosan októberben ünnepeljük a (nyelv)rokon népek napját. A Kalevala Baráti Kör vendége volt Kristi Karelsohn, az Észt Köztársaság nagykövete, aki a magyar–észt diplomáciai kapcsolatok jelenéről tartott rövid előadást. Az ezt követő körinterjúban Kreet Paljas, az Észt Intézet igazgatója, valamint Bereczki András tiszteletbeli főkonzul, az ELTE Finnugor Tanszékének tanszékvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait.

2021. június 11. 

Az ELTE BTK Finnugor Tanszéke kis ünnepséget tartott a MÉT elnöke, Csepregi Márta születésnapja alkalmából. Az ünnepség online is követhető volt.

2020. február 12.

Az észt-szovjet-orosz békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára tudományos előadásokkal emlékeztek az ELTE BTK-n. További információ itt érhető el.

2019. december 10.

I. Hírek, információk – Bereczki András, ügyvezető elnök

II. Észtország 2019-ban. A végéhez közeledő év legfontosabb és legérdekesebb eseményei, illetve a magyar–észt kapcsolatok aktuális állapota – Őexc. Kristi Karelsohn, az Észt Köztársaság nagykövete

III. Kötetlen beszélgetés az ünnepi asztal mellett – A Társaság szokásos adventi fogadása a 029-es (magasföldszint) teremben Kristi Karelsohn nagykövet asszony támogatásával.

2019. szeptember 20.

Lettország évszázada / Tengerparti emberek - festészeti kiállítás megnyitója az ELTE BTK Kari Tanácstermében

2018. december 11.

I. Hírek, információk – Bereczki András, ügyvezető elnök

II. Észtország 2018-ban. A végéhez közeledő év legfontosabb és legérdekesebb eseményei, illetve a magyar–észt kapcsolatok aktuális állapota – Őexc. Kristi Karelsohn, az Észt Köztársaság nagykövete

III. Kötetlen beszélgetés az ünnepi asztal mellett – A Társaság szokásos adventi fogadása a 029-es (magasföldszint) teremben Kristi Karelsohn nagykövet asszony támogatásával.

2018. november 27.

ÉSZT NYELVOKTATÁS – 80
Ünnepi megemlékezés az ELTE észt nyelvoktatásának 80. évfordulója alkalmából
Az ELTE BTK Finnugor Tanszéke és a Magyar–Észt Társaság közös ünnepsége az ELTE BTK Kari Tanácstermében
10:00–10:30
* Megnyitó – Borhy László akadémikus, rektor (ELTE)
* Észtország 100 – észt nyelvoktatás 80 – Őexc. Kristi Karelsohn, az Észt Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete (Budapest)
10:30–10:45
Köszöntők
* Renate Pajusalu prof. – A Tartui Egyetem Észt Nyelv és Általános Nyelvészet Intézet vez.
* Helle Metslang prof. – Anyanyelvi Intézet (Emakeele Selts)
* Reili Argus prof. – A Tallinni Egyetem Humán Tudományok Intézete
* Dr. Heete Sahkai – Észt Nyelvi Intézet (Eesti Keele Instituut)
* Dr. Anne Tamm – Károli Gáspár Ref. Egyetem Német és Holland Nyelvű Kultúrák Int.
* Silvia Sokk – észt lektor, Debreceni Egyetem
10:45–11:30
Előadások
* Az észt nyelv egyetemi oktatása külföldönKatrin Maiste, az Észt Intézet ügyv. igazgatója
* Az észt szak múltjáról és jelenérőlBereczki András, habil. egy. adjunktus
11:30–12:00
kávészünet
12:00–13:15
Előadások
* Kultúra és nyelv kéz a kézbenAnu Kippasto, Észt Nagykövetség (Helsinki)
* Az észt kultúra népszerűsítése a Magyar–Észt TársaságbanCsepregi Márta, elnök (Magyar–Észt Társaság)
* Észt néprajzi és nyelvészeti tárgyak az ELTE észt szakjánPomozi Péter docens
* Az észt szak első tanulmányi kirándulásáról ÉsztországbaLea Kreinin, Észt Intézet (Tallinn)
* Mit kaptam az észt nyelvtől?Segesdi Móni, a Magyarországi Észt Intézet igazgatója

2018. október 11.

A Reguly Társaság, az ELTE Finnugor Tanszéke és a Magyar–Észt Társaság közös programja a Rokon Népek Napja alkalmából.
I. Duray Zsuzsa – Várnai Zsuzsa – Tamás Ildikó: Fotókiállítás számi terepmunkák anyagaiból
II. Csúcs Sándor: Elnöki köszöntő
III. Tamás Ildikó – Velősy Péter: a MTA BTK NTI északi-számi jojka-adatbázisának bemutatása
IV. Riportfilm Sara Margarehte Oskal számi rendezővel a számi jojkák mai társadalmi szerepéről
V. Tatiana Efremova: Mari túra – képvetítéses előadás a mariföldi túrázási lehetőségekről

2018. április 17.

I.  16: 00 Élet a vidéki Észtországban és a kis szigeteken - modernitás és természetközeliség kéz a kézben Tiina Rüütmaa, Timár Bogáta
Az előadás az Észtország 100 – természet, kultúra, társadalom című előadássorozat részeként hangzik el, amelynek szervezői az ELTE BTK Finnugor Tanszék, a Magyarországi Észt Intézet és a Magyar−Észt Társaság.
II. 17:30 2018. évi közgyűlés
A közgyűlés ideje: 2018. április 17. kedd 17.30 óra.
Határozatképtelenség esetén a megismételt közgyűlés kezdete ugyanazon a helyszínen: 18:00 óra.
NAPIREND:
1. elnöki megnyitó
2. az ügyvezető elnök beszámolója a társaság előző évi tevékenységről
3. pénzügyi beszámoló a 2017. év gazdálkodásáról
4. a Felügyelő Bizottság elnökének jelentése
5. tervezet a 2018. évi gazdálkodásról
6. a beszámolók elfogadása
A napirendi pontok kiegészítését a meghívó kézhezvételétől számított öt napon belül bármely egyesületi tag kérheti a társaság címére vagy a magyar.eszt.tarsasag@gmail.com e-mail címre küldött levélben.

2018. február 27.

ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG KIKIÁLTÁSÁNAK 100. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE
Az ELTE BTK Finnugor Tanszéke, a Magyarországi Észt Intézet, a Finnugor Népek Világkongresszusa Magyar Nemzeti Szervezete és a Magyar–Észt Társaság közösen emlékezett meg az eseményről a magyar–észt együttműködés jegyében az  ELTE BTK Kari Tanácstermében.
14:00–16:00 Köszöntők, előadások
1.  Megnyitó – Hamar Imre professzor, nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes (ELTE)
2. Köszöntő – Mészáros Árpád József helyettes államtitkár (EMMI)
3. Észtország 100 és az észt–magyar együttműködés – Őexc. Rein Oidekivi, az Észt Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete (Bécs)
4. A Tallinni Magyar Intézet szerepe a magyar–észt kapcsolatokban – Hammerstein Judit helyettes államtitkár (KKM-Balassi Intézet)
5. A Magyarországi Észt Intézet 20 éve – Segesdi Móni, a Magyarországi Észt Intézet igazgatója
6. Észtország–Magyarország – közös múlt, közös jelen, közös jövő – Pusztay János Prima primissima-díjas professor emeritus
7. 28 év a magyar–észt kapcsolatok szolgálatában – Csepregi Márta, a Magyar–Észt Társaság elnöke
8. Az észt nyelvstratégia európai távlatai – Pomozi Péter docens (ELTE, Finnugor Tanszék)
9. Az észt szak története – Bereczki András tiszteletbeli főkonzul (ELTE, Finnugor Tanszék)
16:00–16:20 Kávészünet
16:20–16:50  Könyvbemutató – Pusztay János professzor emeritus
16:50–17:20 Észtország története képekben – Az Észt Intézet kiállítását Őexc. Rein Oidekivi, az Észt Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitja meg a Revontulet Együttes közreműködésével
17:20–19:00 Fogadás

2017. december 11.

I. Hírek, információk – Bereczki András, ügyvezető elnök
II. Észtország 2017-ben. A végéhez közeledő év legfontosabb és legérdekesebb eseményei, illetve a magyar–észt kapcsolatok aktuális állapota – Rein Oidekivi, az Észt Köztársaság nagykövete
III. Kötetlen beszélgetés az ünnepi asztal mellett – A Társaság szokásos adventi fogadása a 029-es (magasföldszint) teremben Rein Oidekivi nagykövet úr támogatásával.

2017. november 14.

Az ELTE Finnugor Tanszék, a Magyar–Észt Társaság, a Nap Kiadó és az Észt Intézet közös rendezvénye az ELTE BTK Gombocz Zoltán termében.
Az est folyamán Pusztay János
Szetu nyelvtan
Szetu–magyar (Vabarna) szótár
Anne Vabarna: Pekó
Anna Vabarna: A leány haláldala – A nagy nász
című könyveit mutatták be. A kötetekről a szerzővel Bereczki András, a Társaság ügyvezető elnöke és Csepregi Márta, a Társaság elnöke beszélgetett.
Az esten közreműködött: Leila Kimmel észt lektor szetu nyelven és Papp Zoltán színművész magyarul.

2017. október 13.

A Magyar–Észt Társaság, a Reguly Társaság, az ELTE Finnugor Tanszéke és a Finnugor Világkongresszus Magyar Nemzeti Szervezete közös rendezvénye a Rokon Népek Napja alkalmából.

Műsor
16:00 órától a Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi utca 16.) Vörös-szalonjában:
Bach: Esz-dúr Bourrée, előadja Mohay Anna csellón
Pusztay János: Az Urál Aranya – Arany János versei finnugor nyelveken
Szondi két apródja
négy rokon nyelven
Budapesten tanuló finnugor anyanyelvű diákok bemutatkozása
Kerezsi Ágnes: A tárgygyűjtés „Aranykora”
Zenei zárszó: Arany János megzenésített versei
17:30 órától az ELTE Finnugor Tanszékén (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/I épület):
Fogadás a finnugor népek ételeivel
Ízelítő az interaktív programból: mini-nyelvleckék finnugor nyelveken, társasjátékok, finnugor személyiségteszt, kerekasztal-beszélgetések, gyermekek részére külön foglalkozás
Műveltségi vetélkedő izgalmas nyereményekkel
Közös énektanulás, éneklés
Záróakkord: Finnugor Táncház

2017. május 23.

A Korunk című folyóirat Baltikumról és a balti kultúráról szóló tematikus számának a bemutatója, amelyen a szerzők röviden beszélnek írásukról. A folyóiratot helyben meg lehet majd vásárolni.

I. Rövid bevezető – Bereczki András ügyvezető elnök
II. Jeszenszky Géza: A balti államok és a magyar politika
III. Cseke Péter (szerkesztő): A Korunk című folyóirat és a Baltikumról szóló lapszám
IV. Jávorszky Béla: Egységes-e a Baltikum?
V. Pusztay János: Borostyánkő-mozaik
VI. Pomozi Péter: A lív költészet nyomában. Egy eltűnt nép lírai újjászületése.
VII. Pap Kinga Marjatta: Szabad egyház szabad államban
VIII. Gecse Géza: Birodalmi áldozatok – áldozatbirodalmak
IX. Mészáros András: Bereczki Urmas értékközvetítése Észtországban
X. Zelei Miklós: Az elhagyatottság hordaléka
XI. Bereczki András: Modernizáció Észtországban

2017. május 8.

I. Hírek, információk, érdekességek Bereczki András ügyvezető elnök
II. Észtország mint északi országKatrin Maiste (az Észt Intézet ügyvezető igazgatója, Tallinn) vetítéses észt nyelvű előadása tolmácsolással
III. Litvánia: Közép-Európából Skandinávia feléFöldvári Sándor alapító tagtársunk rövid áttekintése a balti ország útkereséseiről
IV. Rövid előzetes Észtország soros uniós elnökségérőlBereczki András ügyvezető elnök
V. Kötetlen beszélgetés 

2016. december 8.

I. Rövid köszöntő (Csepregi Márta elnök)
II. Észtország aktuális biztonságpolitika kihívásai (magyar nyelvű tolmácsolással)
A beszélgetés résztvevői:
Hannes Hanso, az Észt Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke, volt honvédelmi miniszter
Miko Haljas, az Észt Honvédelmi Minisztérium védelmi politikáért felelős államtitkár-helyettese, volt magyarországi nagykövet
Rein Oidekivi, az Észt Köztársaság magyarországi nagykövete és
Bereczki András ügyvezető elnök.
III. Kötetlen beszélgetés az ünnepi asztal mellett – A Társaság szokásos adventi fogadása a 029-es (magasföldszint) teremben Rein Oidekivi nagykövet úr támogatásával.

2016. október 20.

A Rokon Népek Napja alkalmából közösen a Reguly Társasággal és a budapesti Zrínyi Miklós Gimnáziummal.
Helyszín: Zrínyi Miklós Gimnázium (Budapest X. Mádi utca 173.)

I. Megnyitó (Csúcs Sándor, a Reguly Társaság elnöke)
II. Finnugor kvíz 
III. Bepillantás a vahi hantik életébe (Vitalij Sigiletov hanti ösztöndíjas)
IV. Gyűjtőúton Udmurtiában és Tatársztánban (Horváth Laura)
V. Kvíz eredményhirdetés

2016. május 17.

I. Hírek, információk, érdekességek
Bereczki András ügyvezető elnök
II. Észtország és Magyarország – Beszélgetés Jávorszky Béla korábbi nagykövettel, József Attila-díjas íróval, műfordítóval, észtországi emlékeiről, amagyar–észt kapcsolatokról, érdekes emberekről és irodalmi művekről
III. Kötetlen beszélgetés

2016. április 26.

I. Hírek, információk, érdekességek – Bereczki András ügyvezető elnök
II. Pihenés a szocializmusban – Az életmód változásairól Észtországban az 1970-es és 1980-as években – Kövesdi Lilla végzős (MA) észt szakos hallgató diavetítéses áttekintése a korszak jellegzetességeiről
III. Az együttműködés negyedszázada – A magyar–észt kapcsolatok történetéről az utóbbi 25 évben – Balterer Zsófia végzős (MA) észt szakos hallgató diavetítéses összefoglalója a témáról
IV. Az Észt hét programjairól, tapasztalatairól és visszhangjáról – Márkus Virág programvezető (Magyarországi Észt Intézet)
V. A gazda – Riho Unt – Friedebert Tuglas novellája alapján készült – 18 perces díjnyertes animációs filmje (2015) a hatalom kérdésköréről Lepo Sumera és Arvo Pärt zenéjével  

2015. december 15.

I. Hírek, információkBereczki András ügyvezető elnök
II. KöszöntőCsepregi Márta elnök
III. Töredékes visszatekintés az elmúlt negyedszázadraFehérvári Győző leköszönt elnök
IV. Észtország 2015-benRein Oidekivi, az Észt Köztársaság nagykövete áttekintése a végéhez közeledő év legfontosabb és legérdekesebb eseményeiről, a magyar–észt kapcsolatok aktuális állapotáról.
V. Kötetlen beszélgetés az ünnepi asztal mellett – A Társaság szokásos adventi fogadása Rein Oidekivi nagykövet úr támogatásával.
A Magyar–Észt Társaság új vezetősége:
Elnök: Csepregi Márta
Ügyvezető elnök: Bereczki András
Titkár: Benedek Nóra
Választmányi tagok: Hegedűs Imre, dr. Kollmann J. György, Molnár Zoltán, Segesdi Mónika
Az Ellenőrző Bizottság elnöke: Sipos József
Az Ellenőrző Bizottság tagjai: Darvas Anikó, Nagy Ildikó

2015. november 17.

I. TISZTÚJÍTÓ KÖZGYŰLÉS
A társaság vezetősége a következő napirendi pontokat javasolja elfogadásra:
1. elnöki beszámoló a társaság 2011–2015. évi munkájáról
2. titkári beszámoló a társaság gazdálkodásáról
3. az elnök, ügyvezető elnök és a vezetőségi tagok megválasztása
II. Hírek, információk, érdekességek  (Bereczki András ügyvezető elnök)
III. Együtt lélegezni – James és Maureen Tusty 55 perces (magyar nyelvű felirattal) dokumentumfilmje az észtországi dalosünnep hagyományáról és jelentőségéről egy amerikai és egy észt karmester szemével.
IV. Kötetlen beszélgetés

2015. október 16.
a Rokon Népek Napja alkalmából közösen a Reguly Társasággal és a Finnugor Világkongresszus Magyar Nemzeti Szervezetével.
Helyszín: Országos Idegennyelvű Könyvtár (1056 Budapest, Molnár utca 11.)

I. Fotópályázat eredményhirdetése és a díjak átadása
II. Heini Lehtonen:Új etnicitások” és a nyelv: a többnyelvűség napjaink Helsinkijében
III. Nemzetiségi oktatás Oroszországban ‒ udmurtiai vendégeink beszámolója
IV. Pusztay János: Irodalom az asszimiláció árnyékában. A 23. finnugor írókongresszus szociolingvisztikai megközelítésben
V. Hanti énekek Galina Artanzejeva és családja előadásában

2015. április 16.

A program:
I. Hírek, információk – Bereczki András ügyvezető elnök
II. A rejtelmes sziget – Prangli Tiina Rüütma (Tallinni Egyetem) magyar nyelvű vetítéses előadása a Tallinn közelében lévő kis sziget múltjáról és jelenéről.
III. Az öregember és a jávorszarvas – Joosep Matjus 36 perces, többszörös díjnyertes természetfilmje nagyapjáról, aki több mint 30 éven keresztül kutatta a jávorszarvasok viselkedését.

2015. március 12.

A program:
I. Hírek, információk, érdekességek Észtországról (országgyűlési választások, az Észt hét programjai) – Bereczki András ügyvezető elnök és Segesdi Móni titkár (Észt Intézet)
II. Milyennek láttuk Észtországot 2014 őszén?Nagy Angéla és Somlai Marcell mesterszakos hallgatók diavetítéses élménybeszámolója
III. Tallinn és Tartu versengésérőlBenedek Nóra doktorandusz gondolatai
IV. Chintis Lundgren rövid rajzfilmjei
V. Kötetlen beszélgetés

2014. december 16.

A program:
I. Hírek, információk, érdekességek
Bereczki András ügyvezető elnök
II. Magyar dokumentumfilm az észtországi erdei testvérekről – A film bemutatása előtt Balogh László rendező, a Közszolgálati Közalapítvány elnöke mond rövid bevezetőt. A film hossza kb. 45 perc.
III. Kötetlen beszélgetés az ünnepi asztal mellett – A Társaság szokásos adventi fogadása a 029-es (magasföldszint) teremben Priit Pallum nagykövet úr támogatásával

2014. november 25.

A program:
I. Hírek, információk, érdekességek (Bereczki András ügyvezető elnök)
II. Emlékezés Csirpák Elvirára Hegedűs Imre vezetőségi tagunk rövid megemlékezése a Magyar–Észt Társaság egykori aktív tagjára
III. Vendégünk Arvo Valton – A neves észt írót, költőt, műfordítót, publicistát és politikust kérdezzük életéről, pályájáról, magyarországi emlékeiről, a jelenlegi észtországi irodalmi és politikai életről, a finnugor népek irodalmáról, sorsáról és jövőjéről, az észt–magyar és az észt–orosz kapcsolatokról.
IV. Kötetlen beszélgetés

2014. október 17.

a Rokon Népek Napja alkalmából közösen a Reguly Társasággal, a Finnugor Világkongresszus Magyar Nemzeti Szervezetével és a Magyar Írószövetséggel.
Helyszín: az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum díszterme (II. em.)

I. Ünnepi beszédet mond Pusztay János professzor
II. Finn népdalok Heini Lehtonen finn lektor előadásában
III. Az „Északi fény” című rajzpályázat eredményhirdetése és a díjak átadása
IV. Finnugor mondák Tallián Marianne és Lázár Balázs színművészek előadásában
Az irodalmi műsorral és a rajzpályázattal Domokos Péter professzor munkásságára emlékezünk.
V. A műsor után megtekintjük a pályázatra érkezett alkotásokat, és megkóstoljuk a budapesti Finn Pékség süteményeit!

2014. április 1. kedd

I. Hírek, információk, érdekességek (Bereczki András ügyvezető elnök)
II. Az észt politikai élet váratlan eseményei –Beszélgetés Martin Mölder észt politológussal (CEU) az észt pártokról és aktuális világpolitikai kérdésekről
III. Kamaszkor – Elgondolkodtató észt  nyelvű dokumentumfilm az észt fiatalok életéről angol felirattal (rendezte: Triin Rumet, 15 perc)
IV. Kötetlen beszélgetés

2014. február 25.
az ELTE Finnugor Tanszékkel közös összejövetele

I. Hírek, információk (Bereczki András ügyvezető elnök)
II. Vendégünk a Finn Köztársaság magyarországi nagykövete, Pasi Tuominen úr és felesége, Marjut Kuokkanen asszony – Beszélgetés magyarországi és észtországi tapasztalataikról, észtországi kötődésükről; Finnország és Észtország kapcsolatáról; a magyar–finn együttműködésről; Finnország közelmúltjáról, hétköznapjairól; a fiatalok helyzetéről; bel- és külpolitikai kérdésekről és sok egyéb érdekességről.
III. Kötetlen beszélgetés

2013. december 3.

I. Észtországi hangulatok –A Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetemen ösztöndíjasként népzenét tanuló Karoliina Kreintaal hegedűjével
II. Néhány perc ökológia Balogh Károlytagtársunk gondolatai globális problémákról és az információ hozzáférhetőségéről
III. Észtország 2013-banPriit Pallum észt nagykövet rövid áttekintése a hamarosan véget érő esztendőről
IV.  Kötetlen beszélgetés az ünnepi asztal mellett – A Nagykövet úr szokásos adventi fogadása a 029-es teremben. 

2013. november 5.

I. Hírek, információk, érdekességek – Bereczki András ügyvezető elnök
II. 2013 – A kulturális örökség éve Észtországban Marju Kõivupuu észt nyelvész és folklorista (Tallinni Egyetem) képes beszámolója az észtországi eseménysorozatról.
III. A Biblia Észtországban – Az Észt Bibliatársaság 2013-ban készült 28 perces dokumentumfilmje a Biblia és az észtek kapcsolatáról, az észt bibliafordításokról.
IV. Kötetlen beszélgetés

2013. október 18.

A Rokon Népek Napja alkalmából a Reguly Társasággal közösen tartott összejövetel.
Előadás és filmvetítés vepsze vendégek közreműködésével
A filmek:
1. Állatok a vepsze mitológiában (2008, 17 perc). Rendezte: Vladimir Szlavov.
2. A vepsze ház élete (2012, 37 perc). Rendezte és fényképezte: Vladimir Szlavov.

2013. április 9.

I. Színes hírek, információk Észtországból és Észtországról Bereczki András ügyvezető elnök
II. Magyar motívumok az észt szépirodalomban – Vendégelőadónk Anu Nurk a Tartui Egyetemről
III. Az észt zene világa – Vendégeink Delényi Éva tárogatóművész és Tarnai Katalin énekművész
IV. Kerékpárral Észtországban Márkus Virág , az Észt Intézet munkatársa tart képes beszámolót több hetes észtországi kerékpárútjáról
V. Kötetlen beszélgetés

2013. február 19.

I. Finnugor összeesküvés a világtengereken (magyar hajók észt vizeken) – Klima László docens vetített képes előadása
II. Színes hírek, információk Észtországból és Észtországról Bereczki András ügyvezető elnök
III. Ünnepi köszöntő az Észt Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Fehérvári Győző elnök
IV. Kötetlen beszélgetés

2012. december 4.

I. Hírek, információk Bereczki András ügyvezető elnök
II. Észtország 2012-ben Priit Pallum észt nagykövet rövid áttekintése a hamarosan véget érő esztendőről.
III. Kötetlen beszélgetés az ünnepi asztal mellett – A Nagykövet úr szokásos adventi fogadása a 029-es teremben.

2012. november 6.

I. Hírek, információk Bereczki András ügyvezető elnök
I. A VI. Finnugor Világkongresszus tanulságai Csepregi Márta , az ELTE Finnugor Tanszékének vezetője
III. Orosz gimnáziumban Észtországban Takács Tímea számol be tapasztalatairól, aki egy tallinni orosz gimnáziumban angol nyelvet oktatott
IV. A két világháború közötti magyar-észt kapcsolatokról Benedek Nóra volt észt szakos hallgató

2012. március 27.

I. Hírek, információk (Bereczki András ügyvezető elnök)
II. Észt kórusban énekeltem Tarnai Katalin (énekkari művész) tapasztalatai egy észtországi kórusban töltött fél évéről.
III. Elnöki gondolatok – Részletek Lennart Meri szellemes elmélkedéseiből (Németh Sándor előadóművész).
IV. Az észtek és a finnek – Egy Finnországban élő észt ( Kulle Raig) megfigyelései hasonlóságokról és különbségekről ( Németh Sándor előadóművész és Bereczki András tolmácsolásában)
V. Kötetlen beszélgetés

2012. február 21.

I. A Magyar-Észt Társaság tisztújító közgyűlése
II. Hírek, információk (Bereczki András ügyvezető elnök)
III. Az én Észtországom – mit tanultam az észtektől Rékasi János (Nemzetgazdasági Minisztérium) gondolatai a családjával Tallinnban töltött évekről, ottani tapasztalatairól.
IV. Kapsapea (Káposzta) – Oskar Luts népszerű színművei alapján készített 29 perces animációs film. Rendezte: Riho Unt.
V. Kötetlen beszélgetés

2011. december 13.

I. Hírek, információk (Bereczki András ügyvezető elnök)
II. Észtország 2011-benPriit Pallum észt nagykövet rövid áttekintése a
hamarosan véget érő esztendőről.
III. Kötetlen beszélgetés az ünnepi asztal mellett – A Nagykövet úr szokásos
adventi fogadása.

2011. november 15.

I. Hírek, információk (Bereczki András ügyvezető elnök)
II. Észtország geográfus szemmel Varga Béla diavetítéses előadásában Észtország geográfusok számára feltáruló – eddig ritkán látott - arcait mutatja be a Társaságnak.
III. Dalosünnepi pillanatok Virág Benedek hangképes élménybeszámolója a nyári észtországi Ifjúsági Dalosünnepről, amelynek aktív résztvevője volt.
IV. Identitás és multikulturalizmus a Baltikumban - különös tekintettel Észtországra – Földvári Sándor tagtársunk diavetítéses előadása a Tartui Egyetem újabb szociálpszichológiai kutatásairól.
V. Kötetlen beszélgetés

2011. október 18.

I. Hírek, információk (Bereczki András ügyvezető elnök)
II. Kulturális visszhangok Tallinnból és Észtországból – Rövid bemutatkozó beszélgetés Tiina Tarkus konzul asszonnyal önmagáról, munkájáról és néhány fontosabb kulturális eseményről.
III. Kerékpáron Észtországban Simon Wintermans diavetítétes élménybeszámolója nyári észtországi kalandjairól, amikor kerékpáron tette meg az utat Turkuból Tallinnba Szentpétervár érintésével, Európa egyik kulturális fővárosából a másikba. A Hollandiából származó és Pécsett élő utazó benyomásairól többször hallhattunk már a Kossuth Rádióban is.
IV. Kötetlen beszélgetés

2011. április 14.

Turku és Tallinn – Európa két idei kulturális fővárosa
I. Tallinn és Turku történelmi távlatból – Rövid, képes kultúrtörténeti bevezetés (Bereczki András ügyvezető elnök)
II. A kulturális fővárosok színes programlehetőségeiről – Niina Niemi , a Finnagora munkatársa és Anu Kippasto, a Magyarországi Észt Intézet igazgatója
A közös est háziasszonya és tolmácsa: Kovács Ildikó

2011. február 22.

I. Hírek, információk - Bereczki András ügyvezető elnök
II. Ünnepi köszöntő az Észt Köztársaság 93. születésnapján Bereczki András ügyvezető elnök
III. Jaan Kaplinski 70 éves – rövid irodalmi összeállítás az ismert író, költő, esszéíró műveiből (Németh Sándor előadóművész, Reet Klettenberg észt lektor, Márkus Virág egyetemi hallgató, Bereczki András ügyvezető elnök)
IV. Cecilia (2002, 27 perc) 2000. november 19-én Rómában volt  Arvo Pärt Cecilia, vergine romana   című művének világpremierje a Szt. Cecília Akadémia Kórus és Zenekar előadásában. A magyar felirattal ellátott rövidfilm a szerző részvételével zajló próbafolyamatot örökítette meg. Vezényel: Myung-Whun Chung. (rendezte: Dorian Supin)

2010. december 13.

I. Hírek, információk (Bereczki András ügyvezető elnök)
II. A tartui egyetem hivatalos és személyes „értékelése” (Voigt Vilmos professzor)
III. Észt karácsonyi dalok (Reet Klettenberg észt lektor és kórusa)
IV. Észtország ma – pillantás Észtország jelenére és némi előretekintés
Őexc. Priit Pallum észt nagykövet vetített képes előadása
V. Kötetlen beszélgetés az ünnepi asztal mellett

2010. november 11.

I. Észt irodalom a Prae folyóirat legújabb számában – rövid kedvcsináló beszélgetés (L. Varga Péter szerkesztő; Reet Klettenberg vendégszerkesztő, észt lektor; Márkus Virág és András Judit fordítók; Németh Sándor előadóművész). A folyóirat száma helyben megvásárolható.
II. Születésnapi köszöntő – 20 éves a Magyar–Észt Társaság – Fehérvári Győző elnök

III. A sanghaji világkiállítás észt pavilonja
Nagy-Rébék Ferenc (Külügyminisztérium) fényképes beszámolója a világkiállításról és az észt pavilon érdekességeiről.

2010. október 14.

1. Szalkai Zoltán beszámolója az Urál hegységben és az Ob folyó vidékén tett utazásáról.
2. Szalkai Zoltán Falusiak című filmjének vetítése. (A film a hanti rénpásztorok téli életéről szól.)
3. Észt népdalok Reet Klettenberg észt lektor és magyar egyetemisták előadásában.

Kedves Barátunk!

 

Legközelebbi összejövetelünket a Rokon Népek Napja alkalmából

 2016. október 20-án, csütörtökön 15-kor tartjuk közösen a Reguly Társasággal és a budapesti Zrínyi Miklós Gimnáziummal.

 

Helyszín: Zrínyi Miklós Gimnázium

Budapest X. Mádi utca 173.

 

 

A program: 

 

Megnyitó (Csúcs Sándor, a Reguly Társaság elnöke)

 

Finnugor kvíz

 

Bepillantás a vahi hantik életébe (Vitalij Sigiletov hanti ösztöndíjas)

 

Gyűjtőúton Udmurtiában és Tatársztánban (Horváth Laura)

 

Eredményhirdetés

 

 

Szeretettel várjuk!

Novemberben újra találkozunk!

 

A Magyar–Észt Társaság vezetősége