Maarja Kangro breviárium

Maarja Kangro breviárium

Maarja Kangro (1973, Tallinn) librettista, költő, prózaíró és műfordító. A kortárs észt irodalom egyik legnépszerűbb szerzője, aki több rangos észt irodalmi díjat is a magáénak tudhat. Műveiben tökéletes világot alkot, amiben a furcsaságok meglepően ismerősnek hatnak. Éles szemmel, epés, érzelmeskedéstől mentes stílusban teszi nevetségessé az ember gyengeségeit, ám az ironiával fűszerezett ijesztő őszinteségben az olvasó szokatlan mértékű együttérzést is felfedezhet.

MAARJA KANGRO BREVIÁRIUM

Fordította: Kőhalmy Nóra, Lengyel Tóth Krisztina, Márkus Virág, Segesdi Móni

Észt Intézet - Pluralica, 2021

Illusztrációk: Anne Pikkov

Kangro - a kötetben is megtalálható - misztikus, krimi-szerű Atroposz Opel Merivája című novellájával hazájában a legrangosabb, rövidprózáért járó Tuglas-díjat is elnyerte. A történetben egy fiatal nő arról ábrándozik, hogy a  nyereményjátékon neki kedvez a szerencse és az új autót ő nyeri meg. A hóviharban aztán találkozik egy különös öregasszonnyal, akinek a fia hírhedt sorozatgyilkosnak tűnik…

A könyvről a 2021-es Észt Héten, online beszélgettünk a szerzővel:

Az Észt Intézet és a Pluralica 2011-ben indította el breviáriumsorozatát, hogy kortárs észt irodalmat csempésszen a hazai olvasók életébe. A miniantológiák magyarul még nem publikált elbeszéléseket és egy interjút tartalmaznak. A Mudlum breviárium a nyolcadik a sorban. A megújult sorozat illusztrálására Anne Pikkovot kértük fel, aki többeknek ismerős lehet az észt-magyar meseillusztrációs kiállításról és Dóka Péter Lila királylány című mesekönyvéből.

Kapható az Írók Boltjában és az Észt Intézetben! (Bővebb információ: nora.benedek@einst.ee)