Eesti Instituut

Eesti Instituut

A tallinni székhelyű EESTI INSTITUUT (Észt Intézet) 1989-ben alapított nonprofit szervezet, melynek feladata az észt társadalommal, kultúrával és művelődéssel kapcsolatos ismeretek terjesztése, az észt kultúra bemutatása külföldön, Észtország és más országok közötti kulturális kapcsolatok fejlesztése és az észt nyelv oktatásának támogatása az Észtországon kívüli egyetemeken. A Magyarországi Észt Intézet a tallinni székhelyű Eesti Instituut fiókintézete.

Az Észt Intézet működéséhez támogatást az Észt Kulturális Minisztériumtól kap, a különböző projektekhez céltámogatást keres. Az Észt Intézet szorosan együttműködik állami és civil szervezetekkel, mint például az Észt Kulturális Minisztérium, az Észt Oktatási Minisztérium, az Észt Külügyminisztérium, különböző alapítványok és egyéb intézmények.

Feladatai teljesítéséhez az Észt Intézet:

* Észtországgal kapcsolatos információs anyagokat ad ki
* megjelentet két angol nyelvű időszaki kiadványt: az Észt Irodalmi Magazint és az Észt Művészetet
* Észtország kultúráját és társadalmát bemutató rendezvényeket szervez Észtországon kívül
* válaszol az Észtországgal (elsősorban társadalommal, kultúrával) kapcsolatban felmerülő kérdésekre
* segít külföldi újságíróknak, kutatóknak stb. észtországi kapcsolatokat találni
* kulturális kapcsolatokkal összefüggő konferenciákat szervez Észtországban és külföldön
* fenntart két külföldi képviseletet: Finnországban és Magyarországon.

További információért kérjük, forduljon az Észt Intézethez.

Észt tanulmányok külföldön

Az Észt oktatási minisztériummal együttműködésben az Észt Intézet számos országban szervezi és támogatja az észt nyelv és kultúra oktatását. 2004 óta az észt nyelv és kultúra egyetemi szintű oktatásáért felelős testület titkársága az Észt Intézetben működik a vonatkozó állami program és a képzéseket irányító testület döntéseinek értelmében. Az észt egyetemi tanulmányokat magában foglaló felsőoktatási hálózat több, mint harminc egyetemet számlál világszerte, mintegy ötszáz hallgatóval.

A Honfitárs program keretében az Észt Intézet segítséget nyújt a külhoni észtek szerevezeteinek, oktatási egyesületeinek és iskoláinak, valamint a nemzetközi iskoláknak az észt nyelvoktatás megszervezésében. Több, mint 50 intézmény tagja a hálózatnak szerte a világon.

Észt nyelvű éves beszámolók:
2011
2012
2013
2014