A világ teremtése: Veljo Tormis koncertek Budapesten

A világ teremtése: Veljo Tormis koncertek Budapesten

Veljo Tormis a 20-21. század emblematikus zeneszerzői közé tartozik: egész életműve az észt táj és mondavilág köré csoportosul. A Csíkszerda régóta kerülgeti e nagyformátumú zeneszerző életművét, idén pedig a Csíkhétfő számára elérkezett az idő, hogy ízelítőt adjon az “észt Kodály” kórusműveiből a budapesti Regionális Waldorf Gimnáziumban.

ShortEst – észt rövidfilmek a BuSho fesztiválon

ShortEst – észt rövidfilmek a BuSho fesztiválon

Idén a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon észt rövidfilmeket is vetítenek augusztus 31-én, pénteken az Olasz Kultúrintézetben. Az elmúlt évtized terméséből válogató programon olyan alkotók filmjeit mutatják be, mint Chintis Lundgren, Anu Aun vagy Kaspar Jancis, akik neve már ismerősen csenghet.

Balti és lengyel fókusz az Európai Hidak fesztiválon

Balti és lengyel fókusz az Európai Hidak fesztiválon

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa fesztiválján (szept. 16–26.) mások mellett Arvo Pärt, Tõnu Kõrvits, Erkki-Sven-Tüür és Taago Tubin művei is felcsendülnek, a könnyűzene kedvelőinek pedig Erki Pärnoja, illetve Maarja Nuut koncertjét ajánljuk. És még a legújabb észt kultfilm, a November is újra látható lesz!

Elhunyt Mai Bereczki

Elhunyt Mai Bereczki

Mai Bereczki (1929–2018) sokunk tanára és mentora, az észt kultúra egyik legfontosabb közvetítője volt. Ahhoz a nemzedékhez tartozott, akik sokat tettek a háború utáni észt kultúráért hazai és nemzetközi szinten egyaránt. 2018. július 31-én hunyt el. Nyugodjék békében!

Így mennek nálunk a dolgok

Így mennek nálunk a dolgok

Megjelent Anti Saar mesekönyve Patat Bence fordításában. A könyvben a kis Villu szemével láthatjuk a család hétköznapjait: megtudhatjuk, hogyan olvasnak, írnak és rajzolnak, hogyan főznek és esznek, hogyan mesélnek vagy kerülnek veszélybe. A sokak szerint Janikovszky Éva világát idéző történeteket Alvar Jaakson vidám illusztrációi is nagyban gazdagítják.

további hírek