Pärt-művek az Arcus Temporum fesztiválon

Pärt-művek az Arcus Temporum fesztiválon

2017. augusztus 25. és 27. között tizenharmadik alkalommal zajlik Pannonhalmán az Arcus Temporum fesztivál. A rendezvény hagyományosan kapcsolatokat, íveket szeretne feltárni és létrehozni – nemcsak zenék és zeneszerzők, hanem művészeti és kulturális ágak között is. A koncertekre és programokra a Pannonhalmi Főapátság reprezentatív kulturális tereiben kerül sor – a tavaly debütáló kortárs Koncertteremben, a Főkönyvtár lenyűgöző 19. századi dísztermében, a Boldogasszony-kápolna intim barokk atmoszférájában, valamint a Bazilikában. A fesztivál művészeti vezetője Keller András és Rácz Zoltán.

Az idei programban két koncerten is felhangzanak a világhírű észt zeneszerző, Arvo Pärt művei:

Augusztus 26., szombat, 20.00 - 21.50
AZ IDŐK VÉGEZETE
Arvo Pärt: Fratres; Greater Antiphons; Cantus in Memory of Benjamin Britten
Helyszín: Bazilika
Vezényel: Rácz Zoltán
Előadó: Concerto Budapest
Olivier Messiaen: Kvartett az idők végezetére
Helyszín: Boldogasszony-kápolna
Előadó: Keller András, Csalog Gábor, Klenyán Csaba, Perényi Miklós

Augusztus 27., vasárnap, 15.00 - 16.10
MAGNIFICAT
Thomas Tallis: Jeremiás sirámai
Igor Stravinsky: Mise
Arvo Pärt: Seven Magnificat Antiphons
Helyszín: Bazilika
Vezényel: Rácz Zoltán
Előadó: Concerto Budapest, Szent Efrém Énekegyüttes

"Pärt 1976-ban találta meg a kiutat hosszú alkotói válságából új zeneszerző technikájának kifejlesztése által, melyet tintinnabulinak (latin: harangocskák) nevezett a hármashangzat harangozásra emlékeztető volta miatt. A számos változatban létező Fratres (1977, 1992) mintha egy olasz barokk concerto lassú tételének reinkarnációja lenne a tintinnabuli stílus prizmáján keresztül. Amikor a Los Angeles-i szimfonikusok a 4. szimfónia után másodízben is művet rendeltek Pärttől, a zeneszerző – emlékezvén az együttes különleges vonóshangzására, színgazdagságára és hatalmas dinamikai skálájára – úgy döntött, hogy egy 1988-as kórusművét, a Hét Magnificat-antifóniát ülteti át vonós zenekarra. Az eredeti kórusmű az utolsó adventi hét antifóniáinak, az úgynevezett "O-antifónáknak" a szövegét zenésíti meg. A zenekari hangszerelés 2015–2016-ban keletkezett. A Britten-emlékdarab elején megkonduló harang szava a vonóskaron él tovább."
/forrás: Arcus Temporum programfüzete/ 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.