Online olvasnivalók

Online olvasnivalók

Ilmar Taska: a Pobjeda 

A Pobjeda a Loomingban, az írószövetség folyóiratában jelent meg 2013-ban, és elnyerte >>Az év novellája<< címet. 2014–15-ben ebből az alig nyolcoldalas elbeszélésből terebélyesedett regénnyé a Pobjeda, 1946", amely a diktatúrák, jelesül a szovjet megszállás ördögi gépezetéről ad félelmetesen pontos látleletet.

Elérhető a Magyar Napló folyóirat 2019/9 számának 50-52. oldalán

Kätlin Kaldmaa: Izlandon nincsenek lepkék (részlet)

A szerző sűrű szövésű írásaiban női sorsok bontakoznak ki végletekig csiszolt, költői nyelven. Szövegei rendkívül intenzívek, gyakran él szimbólumokkal és a mágikus realizmus eszközeivel. Izland a második otthona, bevallása szerint ott megy neki legjobban az írás.

Elérhető a litera.hu portálon.

Sofi Oksanen: Mikor eltűntek a galambok (részlet)

Lebilincselő és kivételesen bátor hangú „nagyregény" Észtország II. világháború alatti és utáni megszállásáról, az ellenállásról, a kollaborációról, a szerelemről és egy tragikus házasságról.

Elérhető a litera.hu portálon.

Andrus Kivirähk: Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét (részlet)

Történelmi hűségre véletlenül sem törekvő, fanyar humorral átszőtt, már-már egzisztencialista fantasy, mely nem véletlenül nyerte el a Stalker-díjat, és többek között Terry Prachett regényfolyamához is hasonlították már. Azon túl, hogy sodró lendületű, különös kalandregényként olvasható, nem szűkölködik a minden korra érvényes, vitriolos társadalomkritikában sem.

Letölthető pdf-ben a Typotex oldaláról.

Mind túl vagyunk a határon / All of us here are over the edge

A 2019 szeptemberében megrendezett Baltic Poetry: Balti Költészeti Fesztiválra megjelent kötetben a kortárs észt líra nagyjai közül Kristiina Ehin, Maarja Kangro és Kalju Kruusa észt művei mellett litván, lett és magyar költők versei olvashatók. 

Letölthető pdf-ben a Szépírók Társasága oldaláról.

Paavo Matsin: Gogoldiszkó (részlet)

A regény napjainkban játszódik, de egy alternatív valóságban, ahol a cári Oroszország nemrég győzelmet aratott a NATO fölött, visszafoglalta a balti államokat, az észtek legtöbbjét pedig deportálta egy rejtélyes metróállomásra, ahonnan nincs visszatérés. Az új hatalom hadizsákmány-villamossínt telepít a dimbes-dombos hajdani észt kisvárosba, Viljandiba, ahol a villamosközlekedéssel párhuzamosan megindul a birodalmi népvándorlás is. 

Elérhető a litera.hu portálon.

12 észt költő. Kortárs észt versantológia 

A Műút c. folyóirat online kiadványsorozatában, a Dűlőben a kortárs észt irodalomról kapunk aktuális képet. A kötetben akad olyan szerző, akinek már jelent meg szövege magyar nyelven (pl. Maarja Kangro, Triin Soomets, Kaur Riismaa), de többségük az észt költők Magyarországon kevésbé ismert nemzedékéhez tartozik, és találunk köztük orosz ajkúakat (Igor Kotjuh, P.I. Filimonov) is. 

Elérhető az Észt Intézet oldaláról.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.