Nézd vissza Kätlin Kaldmaa és Viivi Luik könyvbemutatóját

Nézd vissza Kätlin Kaldmaa és Viivi Luik könyvbemutatóját

A 12. Észt Héten mutatkozott be Kätlin Kaldmaa legújabb regénye, az Izlandon nincsenek lepkék Segesdi Móni fordításában. A családi saga Jónsival és Gudrunnal, a ház építőivel kezdődik, és eljut egészen a 21. századig. A család időszámításának kezdőpontja a fjord partján álló fehér ház, melynek lakói nemzedékről nemzedékre szerelembe esnek, tengerre szállnak, járják a hegyeket, vágyakoznak, tűrnek, álmodoznak, hazavárnak, történeteket mesélnek és heringet sóznak. A kis halászfalu életét, miként az egész szigetét is, a föld, víz, levegő és tűz négyessége határozza meg. A mélyen az izlandi hiedelemvilágban gyökerező, mágikus és meseszerű elemekben bővelkedő regény szálai egészen a görög mitológiáig vezetnek.

Kätlin Kaldmaa személyesen is elkísérte új könyvét az Észt Hétre. A szerzővel Karafiáth Orsolya beszélgetett.

ViiVi Luik az egyik legjelentősebb és legismertebb észt írónő, költő, prózaíró, esszéista, akinek antológiákban és folyóiratokban megjelent verseivel és két regényével korábban a magyar olvasók is találkozhattak. 2009-es A béke hetedik tavasza című könyve 2018-ban jelent meg magyar nyelven, Jávorszky Béla fordításában. Luik önéletrajzi ihletésű regénye az XX. század derekán játszódik, főszereplője egy fiatal lány, aki a sztálinizmus kegyetlen időszakában küzd a túlélésért. Az írónő meglepő pszichológiai pontossággal és bravúros művészi színvonalon rajzolja meg a dél-észt parasztság kíméletlen hétköznapjait, miközben meglehetősen emberközpontú marad. 

A könyvbemutatón jelen volt a fordító, Jávorszky Béla, akivel Ircsik Vilmos beszélgetett.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.