Jaan Kross-válogatás

Jaan Kross-válogatás

Jaan Kross: A szökés (válogatott elbeszélések)

Széphalom Könyvműhely, 2020

Fordította: Jávorszky Béla

Jaan Kross (1920-2007) a huszadik századi észt prózaírás legnagyobb alakja, aki történelmi regényei mellett elsősorban az elbeszélés műfajában alkotott maradandót. Nem mellékesen verseket is írt, és ő fordította észtre Madách Imre Az ember tragédiája című művét. Regényírói technikája kettős: történelmi paraboláiban részben az észt történelem zivataros korszakait, másrészt – áthallásos módon – kora politikai kérdéseit fogalmazza meg, a múltból a jelen irányába közeledve.

Az író születésének 100. évfordulóján közre adott kötet Jaan Kross válogatott elbeszéléseit tartalmazza. A gyűjteményben szereplő tíz mesternovella Kross kisprózájának átfogó keresztmetszetét adja. Így vagy úgy valamennyi írás önéletrajzi jellegű, azaz főhőse vagy narrátora maga az író - aki emlékiratok helyett legtöbbször prózáiban örökítette meg börtönélményekben és deportálásokban gazdag élete eseményeit.

 

 

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.