HaHó Európa

HaHó Európa

A hazánkban működő külföldi kulturális intézetek ernyőszervezete, az EUNIC Hungary május 9. – június 9. között HaHó Európa / Hagyományok Hónapja, avagy az európai kulturális örökség ünnepe címmel nagyszabású programsorozatot szervez, amely a zene, színház, képzőművészet, hagyományőrzés és gasztronómia témáján keresztül nyújt betekintést a részt vevő országok sokszínű kulturális örökségébe. A nagyközönségnek szóló rendezvények mellett workshopokra és egyéb szakmai programokra is sor kerül az egy hónapig tartó fesztivál alatt, melynek mottója: #heritageconnects.

A közös programok mellett a különböző országok saját programokkal is szerepelnek. Az Észt Intézet szervezésében június 5-én a Taarka  c. filmet nézhetik meg a DocuArt moziban, június 9-én pedig a Verska Naase' szetu kórus lép fel az Budapest A Capella zenei fesztiválon.

Az EUNIC Hungary közös programjai

Hagyományok napja
2018. május 13., 10:00 – 19:00, Szabadság tér, az Európa-nap keretében

Az EUNIC Hungary szervezésében az Európa-nap keretében ünnepelhetjük a Hagyományok napját, ahol hat különböző ország mutatja be kulturális örök-ségét tradicionális mesterségeken keresztül. A látogatóknak lehetőségük nyílik személyesen kipróbálni egyes kézműves technikákat és ily módon (újra) feleleveníteni a régmúlt hagyományait. Mindenkit szeretettel várunk!


Színházzal a társadalmi változásért
Kerekasztal-beszélgetés, 2018. június 1., 17:00 – 19:00, Európa Pont, 1024 Budapest, Lövőház u. 35.
Workshop, 2018. június 2., 10:00 – 16:00, Marczibányi Téri Művelődési Központ, 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A

A beszélgetés fő témája: hatással lehet-e a mai színház társadalmunkra és elérhet-e tényleges eredményeket a társadalmi felzárkóztatásban? A meghívott művészekben és szakértőkben egyvalami mindenképpen közös: a munkájuk nem pusztán művészet, hanem az is célja, hogy növelje a befogadó szociális érzékenységét, és olyan helyekre vigyen el művészi és társadalmi üzeneteket, amelyek el vannak zárva ezektől a forrásoktól. Eljutottak már menekülttáborokba, vagy a nagyvárosoktól távol eső roma falvakba.

A kerekasztal-beszélgetés célja a tapasztalatcsere, valamint a leghatéko-nyabban működő módszertani folyamatok bemutatása a közösségekkel való együttműködés, a kisebbségek, a menekültek, a hátrányos helyzetű csoportok elérése kapcsán. A beszélgetés angol nyelven zajlik.

Nemzetközi Táncház Maraton
2018. június 2., 17:00 – 21:00, Fonó Budai Zeneház, 1116 Budapest, Sztregova u. 3.

A táncház során öt nemzet táncaival ismerkedhet meg a közönség a magyar táncház-módszert alkalmazva. A csehek részéről a Demižón néptánc-együttes tagjai tanítanak morva táncokat, akik általában cimbalom-kísérettel mutatják be szűkebb hazájuk, Strážnice dalait és táncait. A szlovákok részéről a Lipa Szlovák Folklóregyesület vesz részt és oktat majd kelet-szlovákiai, békési, pilisi táncokat, cifferi lakodalmas tánc-rendet és hegyközi csárdást. Bulgáriából egy horó, vagyis körtánc érke-zik, amelyben a részvevők egymás kezét fogva kapaszkodnak össze. Románia képviseletében a kolozsvári egyetemi hallgatók Máramarosi csoportja hagyományos máramarosi táncokat fog bemutatni. A talpalá-valót a Petreuș család, a máramarosi román népzenét játszó és éneklő parasztcsalád adja. A magyar népzenét és néptáncoktatást pedig a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei fogják biztosítani.

Európai Reggeli
2018. június 3., 9:00 – 12:00, Szimpla, 1075 Budapest, Kazinczy u. 14.

Nem érdemes messzire utazni a június 3-i vasárnapon, hiszen Budapesten fedezhetitek fel az európai reggeli különlegességek ízletes világát! Csak gyertek el reggel a Szimpla Kertbe, és kóstoljátok meg négy ország hagyományos reggeli ételeit, köztük a shakshoukát, a tarte-ot, a valašskói frgált és a kiełbasát. Mindezt pedig együtt, egy helyen készítik el nektek cseh, francia (a francia nagykövet korábbi szakácsa!), izraeli és lengyel önkéntesek és gasztro-fanatikusok, egy közös jótékony ügy érdekében. Hozzátok magatokkal a családotokat és a barátaitokat, és reggelizzetek a helyszínen, vagy vigyétek haza kedvenc finomságaitokat!
Az esemény teljes bevételével az Igazgyöngy Alapítvány tevékenységét támogatjuk (www.igazgyongyalapitvany.org).

Európai hangok / A „Budapest A Cappella Fesztivál“ keretében
2018. június 9., 18.00 – 21.00, Várkert Bazár Öntőház udvara, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

A fesztivál első napján a belépés ingyenes!
A Hangvető és a Várkert Bazár idén negyedik alkalommal rendezi meg a Budapest A Cappella Fesztivált, amely hagyományosan a hangszeres kíséret nélküli, kizárólag énekelt zenére fókuszál, bemutatva a műfaj világzenei, szakrális, popzenei vagy éppen dzsesszes oldalát is. A fesztivál első napja a kulturális örökséget állítja középpontba, változatos megköze-lítésben: míg a Délkelet-Észtországból érkező Verska naase’ autentiku-san szólaltatja meg a szetu közösség polifonikus énekhagyományát, a szardíniai Actores Alidos kórus már kortárs zenei mintákat is belesző az előadásmódjába, az osztrák Hals pedig egészen új zenei kontextusba helyezi különböző kultúrák népdalait.

 

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.