Észt nap a Lónyay Gimnáziumban

Észt nap a Lónyay Gimnáziumban

A budapesti Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégiumban rendezett, nemzeteket bemutató témanapok idei vendége Észtország volt. A diákok egész nap játékos feladatok, tanórák, versenyek keretében, valamint kiállítások és előadások segítségével ismerkedtek az észt nyelvvel, kultúrával, Észtországgal. Sőt, még egy kis ételkóstolóra is sor került! Köszönjük a meghívást, a tanári kar munkáját, kreatív ötleteit és a diákok érdeklődését! 

Az eseményről Csiki-Lakatos Bernadett Ágnes, a gimnázium magyar-média szakos tanárának beszámolóját és Schottner Zsófia végzős diák fotóit közöljük: 

"Észt Nap a Lónyayban

A Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium többéves hagyományát folytatva, 2021. november 4-én ismét megrendezte az idegen nyelvi napot, aminek idei főszereplője Észtország volt. Az Észt Intézet három kiállítást is a rendelkezésünkre bocsájtott: egy történelmi, egy művészeti és egy a nemzetükkel általánosságban tájékoztató sorozatot kaptunk kölcsön, amiket a diákok lelkesen jártak körül egész nap, rácsodálkozva arra, hogy a mai napon, mintha a Lónyay is Észtországba költözött volna: az egész épület észt színekben pompázott, miközben a folyosókon lévő fényképek segítségével körutazást tehettünk Észtországban.

Az 5-8. évfolyamos osztályok az észt népmesék világával ismerkedtek, aminek kapcsán szövegértési és kreatív képességeiket használva, csapatverseny keretében versenghettek. A nyelvi tagozatos diákok az idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájukat fejlesztve, észt nyelvleckén vettek részt, míg a többi gimnazista osztály, egy általános előadást hallgatott meg, ami több szempontból is bemutatta Észtországot. A programokat Kreet Paljas és Benedek Nóra, az Észt Intézet munkatársai vezették, akik megismertették az észtországi továbbtanulás lehetőségeket is a diákokkal.

Napközben a testnevelésórák sem a megszokott módon zajlottak. Különböző ügyességi játékok által a gyerekek kipróbálhatták az országban közkedvelt szórakoztató sporttevékenységeket: kötélhúzás, ugróiskola, és sorverseny mozgatta meg a tanulókat. A rendezvény központi eseményére, az angol nyelvű vetélkedőre idén 20 csapat nevezett.

Saját diákjainkon kívül a környék református intézményei is képviselték magukat: a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium, a váci Bernáth Kálmán Református Gimnázium, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola, valamint a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola.

A megnyitó ünnepségen Kristi Karelsohn, Észtország nagykövete elmondta, mennyire boldoggá teszi, ha Észtországról szó esik hazánk iskoláiban, mert küldetésének érzi, hogy minél többen megismerjék kicsi országának történelmét, kultúráját, nyelvét és mindennapjait. Iskolánk lelkésze, Hajdú Bálint Kadosa, áldását kérte az észt nemzetre, Szilágyi Sándor András espereshelyettes lelkesen bátorította a csapatokat, Tóth Csaba Csongor az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek bátorságát említette példaként a versenyzők számára, utalva arra, hogy a mai nap a magyarok számára nemzeti gyásznap is. A rendkívül izgalmasra sikerült verseny után a versenyzők az Észtországban honos vörösbegy mintázatú étkészlettel, a nemzet 100 éves évfordulójának ünnepségére emlékeztető notesszel, és egy felejthetetlen észt kalanddal térhettek haza a gimnáziumunkból."

Az Észt Intézet örömmel tart észt témájú ifjúsági- és gyermekprogramokat iskolákban, diákoknak szóló rendezvényeken. Együttműködési szándékát kérjük, a budapest(kukac)einst.ee email címen jelezze!

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.