Elhunyt Mai Bereczki

Elhunyt Mai Bereczki

Mély szomorúsággal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy 2018. jűlius 31-én elhunyt Mai Bereczki, sokunk tanára és mentora, az észt kultúra egyik legfontosabb közvetítője.

Mai Bereczki (1957-ig Maimo Kiisk) 1929. február 27-én született Koongában, Pärnu megyében. Ahhoz a nemzedékhez tartozott, akik sokat tettek a háború utáni észt kultúráért hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Tanulmányait a Tartui Egyetemen kezdte, ahol 1953-ban orosz nyelv és irodalom szakon végzett. 1953-tól 1957-ig orosz szaknyelvet és észt mint idegen nyelvet oktatott az egyetemen, majd a leningrádi egyetemen folytatta tanulmányait (1958–1959).

1959 decemberében családjával együtt Budapestre költözik, de a nyarakat mindig Észtországban, Koongában töltötte.  1960-tól a budapesti közgazdasági egyetem asszisztense, 1976-tól 1990-ig pedig docense. 1966-tól Lakó György, az ELTE Finnugor Tanszék professzorának meghívására tanított észt nyelvet hallgatóknak. 1994-ben az észt nyelv- és kultúraoktatás már speciális képzésként is elindult (eleinte programként, majd 1999-től szakként), Mai Bereczki aktívan részt vett a tanterv kidolgozásában. Egykori hallgatói közül sokan ma is az észt nyelvvel és irodalommal foglalkoznak fordítóként, tolmácsként, nyelvészként vagy irodalomtudósként.

1990 májusában Fehérvári Győzővel és Bereczki Gáborral együtt részt vett a Budapesti Magyar–Észt Társaság alapító ülésén. A vezetőség tagjaként aktívan részt vett a Társaság üléseinek megszervezésében és kulturális programok előkészítésében. Számos tudományos munka, valamint szak- és szépirodalmi fordítás szerzője, szerkesztője. Többek közt éveken át Képes Géza költővel és fordítóval működött együtt, melynek eredményeképpen az észt költészet számos klasszikusa magyar nyelven is olvasható. 2009-ben a magyar–észt kapcsolatokért végzett áldozatos munkájáért a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntetik ki.

Mai Kiisk 1957-ben lett Bereczki Gábor nyelvészprofesszor (1928–2012) felesége. Mind ők, mind fiaik, Bereczki András és Bereczki Urmas rendkívül sokat tettek az észt–magyar kulturális kapcsolatok fejlesztéséért. Bereczki András az Észt Köztársaság tiszteletbeli főkonzulja Magyarországon és az ELTE Finnugor Tanszékének egyetemi adjunktusa, Bereczki Urmas történész és kulturális diplomata, a helsinki magyar nagykövetség főtisztviselő diplomatája (1992–1996), illetve a Tallinni Magyar Intézet igazgatója volt (1999–2005 és 2011–2015). Különösen ritka, hogy egy család három tagja is elnyerje az Észt Köztársaság Terra Mariana keresztjét: Bereczki Gábor 1998-ban (Terra Mariana III.), Bereczki András 2003-ban (Terra Mariana IV.), Mai Bereczki pedig 2005-ben (Terra Mariana III.) kapta meg az elismerést.

Őrizzük emlékét és szeretettel gondolunk rá! Nyugodjon békében!

 

(Nyitókép forrása)

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.