Balti és lengyel fókusz az Európai Hidak fesztiválon

Balti és lengyel fókusz az Európai Hidak fesztiválon

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozata már hatodik alkalommal válogat az izgalmas kulturális értékekkel bíró országok művészeti alkotásaiból. Idén a függetlenségük kikiáltásának 100. évfordulóját ünneplő balti országok – Észtország, Lettország és Litvánia –, illetve a szintén jubiláló Lengyelország köré épül a szeptember 16. és 26. között zajló Európai Hidak sokszínű programja.
Az Észt Intézet és az Észt Zenei Fejlesztési Központ együttműködésében erre az alkalomra készül el az Arvo Pärt, az ismeretlen ismerős című kiállítás magyar nyelvű változata.  Az Észt Színházi és Zenei Múzeum tárlata áttekintést nyújt a zeneszerző fordulatokban gazdag életéről gyermekkorától napjainkig, egyben fogódzót is kínál a gazdag életmű értelmezéséhez. Megtekinthető szeptember 16. és 30. között a MÜPA előcsarnokában.
A kiállítás mellett a zenei programban is számos észt vonatkozást találunk. Szeptember 16-án, a fesztivál nyitó koncertjén Piotr Anderszewski előadásában lesz hallható Arvo Pärt egyik korai műve, a Collage sur B-A-C-H. Szeptember 21-én és 22-én a Budapesti Fesztiválzenekar balti témájú koncertjén Čiurlionis és Pēteris Vasks 1-1 darabja mellett felhangzik 2 ismert Arvo Pärt-mű: a „Te Deum”, illetve a „Como cierva sedienta” is.  Szeptember 24-én pedig Tõnu Kõrvits, Erkki-Sven Tüür és Taago Tubin szerzeményeivel ismerkedhet meg a magyar közönség a BFZ Kortárs Együttesének előadásában, Olari Elts észt karmester vezényletével.
A könnyűzene kedvelőit várják szeptember 22-én Erki Pärnoja, másnap pedig Maarja Nuut & Ruum fellépésére. Erki Pärnoját az Ewerts and the Two Dragons együttesből, illetve a Porteleki-Tärn-Pärnoja trió tagjaként ismerheti a magyar közönség, de Maarja Nuut sem először jön hazánkba: 4 éve az Észt Intézet szervezésében adott koncertet a CEU-n.
A fesztivál filmes programjában is szerepelnek észt alkotások: az Arvo Pärt. 24 prelúdium egy fúgához című dokumentumfilmet szeptember 21-én, az utóbbi évek egyik legnagyobb filmsikerének számító Novembert szeptember 22-én láthatják az érdeklődők.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.