Születésnapi nyereményjáték

Születésnapi nyereményjáték

Február 28-án lesz 20 éve, hogy az Észt Intézet Magyarországon is megnyitotta kapuit. Ebből az alkalomból nyereményjátékot hirdetünk, melynek keretében 7 héten keresztül hetente kétszer (kedden és pénteken) felteszünk egy kérdést az Intézet tevékenységével, korábbi programjaival kapcsolatban.
Az első kérdést január 9-én tesszük közzé az Intézet weboldalán és a játék FB-eseményében. A kérdésekre a választ a jatek.eihu@gmail.com e-mailcímre várjuk (keddi kérdésekre csütörtök éjfélig, pénteki kérdésekre vasárnap éjfélig.)

NYEREMÉNYEK ÉS NYERTESEK:

Hetente kétszer az egyes kérdésekre helyesen válaszolók közül egy szerencsés játékos a Kalev csokoládégyár jubileumi kék-fekete-fehér díszcsomagolású csokoládétrióját nyerheti meg.

A március 1-jei születésnapi rendezvényünkön a kérdések legalább felére helyes választ beküldők között az alábbi nyereményeket sorsoltuk ki:
* ebéd az Észt Köztársaság nagykövetével (6x1 fő, 1 közös alkalom), szükség esetén tolmácsot biztosítunk: Cseh Borbála, Farkas Attila, Fejes László, Gulyás Éva, Koncsik Anikó, Petrusevski Nina 
* páros belépő az Észt hét összes filmvetítésére (március 23 – 25., Művész mozi): Horváth Balázs
* belépő a Tallinni Kamarazenekar és az Észt Filharmónia Kamarakórusa Arvo Pärt-koncertjére (november 23., Zeneakadémia): Bácskai István 
* 3 alkalomra szóló páros Észt jazz-bérlet az Opus Jazz Klub alábbi koncertjeire: Hegedűs Nóra
Kadri Voorand – Mihkel Mälgand (március 21.)
Peedu Kass Momentum (november 29.)
Liisi Koikson – Kadri Voorand – Jaak Sooäär – Paul Daniel: Hommage a Veljo Tormis (november 30.)
* páros belépő TOMM¥ €A$H koncertjére (április 11., Akvárium) a New Beat felajánlásából: Sipos József
* páros belépő a tallinni R.A.A.A.M Színház Vérfarkas című vendégelőadására a MITEM nemzetközi színházi seregszemlén (április 26., Nemzeti Színház): Kiss Szilvia
* észt könyvcsomag: Fazekas Mihály, Madarász Ágnes
* kisebb észt ajándékok:
Észt hét táska - Horváth Erzsébet
Runorun CD - Borek Flóra
Arvo Pärt CD - Cövek Judit
Népzene CD - Kunkli Edit, Dr. Váczi Imre, Simonné Schöberl Erzsébet
EV100 bögre - Németh János
EV100 notesz - Németh Marcell
Észtország térkép puzzle - Luzics Szabina

KÉRDÉSEK:

14. Az észt színházi élet legizgalmasabb szereplőit bemutató sorozatunkban vetítettük a Von Krahl Színház "Észt balladák" című előadásának felvételét. Peeter Jalakas rendező melyik táncstílusból merített ihletet?
Helyes válasz: a japán butoh.
Csokoládét nyert: Berta Ádám

13. 2013-ban Szent Iván-napi álom címmel a balti és a skandináv országok közösen ünnepelték a Szentendrei Skanzenben a nyári napfordulót. Ezen az eseményen egy 5 tagú észt zenekar is fellépett. Hogy hívják őket, és milyen hangszeren játszik az egyetlen női tag?
Helyes válasz: Paabel, a női tag, Sandra Sillamaa pedig dudán és szopránszaxofonon játszik.
Csokoládét nyert: Szatmári Nóra

12. 2 éve volt látható a FUGÁ-ban a "Konverzió. régi és új a kortárs észt építészetben" c. kiállítás. Ezen szerepelt egy olyan épület is, amelyet kiérdemelte az Europa Nostra díjat (2013). Melyik ez az épület?
Helyes válasz: a tallinni Hidroplánhangár
Csokoládét nyert: Sztanev Annamária

11. Mi a címe annak a megrendítő fekete-fehér játékfilmnek, amely a szibériai deportálásoknak állít emléket? Annyit segítünk, hogy az elmúlt évek Észt hetes nyitófilmjei körül kell keresgélni.
Helyes válasz: Keresztszélben
Csokoládét nyert: Veress Dávid

10. Az idei Észt hét nyitánya (március 19.!) Edward von Lõngus utcaművész budapesti látogatása és ténykedése lesz a 100 éves észt jubileum szellemében. Edward nem először jár Budapesten, egyszer már festett itt, és videoklipet is készített az élményeiről. A kérdés: pontosan hol volt látható a munkája?
Helyes válasz: a Roham bár falán.
Csokoládét nyert: Benedek Kata.

9. Az Észt Intézet és a Pluralica kortárs észt irodalmat népszerűsítő breviárium-sorozatában megjelent egy szerző, aki írásaiban különös, álomszerű világot teremt. Az ő egyik novellájából készített rövidfilmet az Észtországban élő Csüllög Edina, amelyet mi is bemutattunk pár éve az Észt héten. Ki a szerző és mi a novella címe?
Helyes válasz: Mehis Heinsaar: A lepkeember
Csokoládét nyert: Buzás Mari

8. A fiatal észt formatervező, Marta Moorats pár éve a Budapest Design Héten is bemutatta zero waste, azaz nulla hulladék elven készített ruhakollekcióját. Mi volt a kiinduló anyag, amivel dolgozott?
Helyes válasz: leselejtezett katonai ejtőernyő
Csokoládét nyert: Szél István

7. 2013-ban az Iparművészeti Múzeumban válogatás volt látható a tallinni Scripta Manent könyvkötőművészeti kiállítás anyagából. Kinek a munkássága előtt tisztelgett ez a tárlat?
Helyes válasz: Veljo Tormis észt zeneszerző
Csokoládét nyert: Fejes László

6. Kiknek a nevéhez fűzödik az a Twitter-szóváltás, amely a Nostra Culpa című "pénzügyi operát" ihlette?
Helyes válasz: Toomas Hendrik Ilves észt köztársasági elnök és Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász
Csokoládét nyert: Jankovics László

5. Melyik az a két zenei formáció, akiknek irodakoncertje volt az Észt Intézetben?
Megfejtés: Malva&Kirsipu (2015), Puuluup (2016)
Csokoládét nyert: Csonka Csaba

4. Melyik az a magyar irodalmi mű, amelynek a tallinni VAT Színház elkészítette a színpadi adaptációját? Az előadást 2009-ben élőben láthattátok az Észt héten, illetve évekkel később a felvételét a színházi vetítéssorozatunkban.
Helyes válasz: A Pál utcai fiúk
Csokoládét nyert: Varsányi Katalin

3. A kiváló és sokoldalú zenész, Porteleki Áron 2015-ben két észt gitárossal rögzített közös lemezt. A trió azóta több koncertet is adott Magyarországon. Hogy hívják a 2 észt fiatalembert?
Helyes válasz: Marti Tärn és Erki Pärnoja.
Csokoládét nyert: Varga Zsuzsanna

2. Mi a címe és kik az alkotói annak a magyar-észt mesekönyvnek, amely a Mese itt, mese ott c. illusztrációs kiállítás eredményeként született?
Helyes válasz: Dóka Péter: Lila királylány, illusztrálta: Anne Pikkov.
Csokoládét nyert: Horváth Balázs

1. Melyik évben pózolt egy fecske az Észt hét plakátján?
Helyes válasz: 2014
Csokoládét nyert: Borek Flóra

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.