100 éves az Észt Köztársaság

100 éves az Észt Köztársaság

2018-ban Észtország kerek évfordulót ünnepel: 100 éve, 1918. február 24-én született meg az önálló észt állam. A függetlenségi deklaráció nyomán kibontakozott szabadságharcnak, melynek során mind a szovjet csapatokkal, mind a balti-német véderő, a Landeswehr katonáival meg kellett küzdeni, az 1920. február 2-án aláírt Tartui béke tett pontot a végére. Ezt követően történt meg a fiatal észt állam függetlenségének de jure elismerése a nemzetközi közösség által.
A nagyszabású jubileumi ünnepségek 2017. áprilisában kezdődtek és 2020. februárjáig tartanak. Bár az időbeli keretet az észt állam születésének és a szabadságharcnak a legfontosabb mérföldkövei adják, a program az élet szinte minden fontos területét felöleli, s a visszatekintés mellett lehetőséget nyújt a társadalomnak a ’jelen’ tudatosítására és új célok kitűzésére. Arra, hogy Észtország olyan állam legyen, ahol az ’ősi’ és a ’új’ nem csak békésen megfér egymás mellett, hanem egymást gazdagítja, és melynek polgárait a folyamatos tanulás vágya és az önmagukba, az országukba vetett hit motiválja.
Az ünnepségsorozat szervezői számtalan módon biztosítják, hogy a jubileumot mindenki magáénak érezhesse. A hivatalos honlapon található alkalmazás segítségével bárki elkészítheti személyes logóját, továbbá figyelemmel követhetők a magánszemélyek és kisebb-nagyobb lakó- vagy alkotói közösségek születésnapi felajánlásai a faültetéstől kezdve a képregénykiállításon át a „Csináljuk meg!” környezetszépítő mozgalom világméretű rendrakási akciójáig. 
Az állami kezdeményezésű kulturális programok közül figyelemre méltó Az évszázad története című színházi projekt, amelyben az ország vezető színházai véletlenszerűen párba sorsolva a 100 év egy-egy évtizedét dolgozzák fel közösen, szabadon választott fomában és eszközökkel; a 16 város egy-egy kiemelt nyilvános terének megújítására kiírt építészeti pályázat; a Saját hangszert minden gyereknek! program a zeneiskolák hangszerállományának bővítésére vagy Edward von Lõngus utcaművész Európa több nagyvárosában, köztük Budapesten is megvalósuló (R)estart Reality c. projektje, amely a hagyományt és az innovációt ötvözi.
A 100 éves észt állam szeretné, ha nem csak az észtek, hanem szerte a világból minél többen részeseivé válnának a közös ünneplésnek. Akár úgy, hogy ellátogatnak Észtországba, akár úgy, hogy részt vesznek a lakóhelyük közelében található észt vonatkozású rendezvényeken. A magunk részéről mindent megteszünk azért, hogy Magyarországon ez utóbbira minél több alkalom adódjon.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.