Verska Naase' koncertek Magyarországon

Verska Naase' koncertek Magyarországon

2018 az Európai Kulturális Örökség éve. Az UNESCO szellemi kulturális örökség jegyzékében több észt elem is szerepel, ezek közül kettőt, a szetu polifonikus énekhagyományt (leelo) és a kihnui kulturális teret szeretnénk idén megismertetni az érdeklődőkkel. A Budapest A Cappella Fesztiválon, majd másnap a zsámbéki Sambucus fesztiválon fellépő  Verska naase' kórus a leelo egyik legautentikusabb tolmácsolója.

A budapesti koncert része a HaHó Európa – Hagyományok Hónapja, avagy az európai kulturális örökség ünnepe c. fesztivál programjának.

A Hangvető és a Várkert Bazár idén negyedik alkalommal rendezi meg a Budapest A Cappella fesztivált, amely hagyományosan a hangszeres kíséret nélküli, kizárólag énekelt zenére fókuszál, bemutatva a műfaj világzenei, szakrális, popzenei vagy éppen dzsesszes oldalát is. A fesztivál első napja a kulturális örökséget állítja középpontba, változatos megközelítésben: míg a délkelet-Észtországból érkező Verska naase’ autentikusan szólaltatja meg a szetu közösség polifonikus énekhagyományát, a szardíniai Actores Alidos kórus már kortárs zenei mintákat is belesző az előadásmódjába, az osztrák Halsmusik pedig egészen új zenei kontextusba helyezi különböző kultúrák népdalait.

VERSKA NAASE’ (EST)
A Verska naase’ (verskai asszonyok) 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy újjáélessze az ősi szetu többszólamú énekhagyományt. Az UNESCO kulturális szellemi örökség listáján szereplő leelo a helyi identitás egyik megtestesítője, története mintegy 2000 évre nyúlik vissza. A kórus repertoárjában szereplő dalok az élet minden területét felölelik, a tagok némelyikének híres énekmondók voltak a felmenői.

További fellépők:

ACTORES ALIDOS (IT)
Az Actores Alidos kórus (Valerio Pilia, Elisa Marongiu, Manuela Ragusa, Valeria Parisi, Roberta Locci) „Galanìas avagy a Szárd nők dalai” koncertje az újítás és a hagyomány, a régmúlt és a kortárs zenei minták között teremt egyensúlyt, mely hagyományos női énekeket mutat be többszólamú változatban, a férfi repertoárhoz tartozó dalokkal váltakozva. A változatos zenei darabokat kínáló koncert könnyedén mutatja be a népi táncdaloktól a munkadalokig, az altatódaloktól az egyházi énekekig, a nyelvtörőktől a szerelmes énekekig terjedő repertoárt, válogatást adva a szárd zenei hangzásvilág régmúltjából és jelenéből.

HALSMUSIK (AT)
Ausztria: négy énekesnő, László Anna, Su Rehrl, Bábiczki Boglárka és Anna Anderluh alkotja az osztrák HALS a cappella kórust. Jól ismert számokat, vagy különböző kultúrák népdalait kísérleti feldolgozásban szólaltatják meg, új kontextusba helyezve azokat.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.