Új helyszínen az Arvo Pärt kiállítás

Új helyszínen az Arvo Pärt kiállítás

"A csend mindig tökéletesebb a zenénél. Meg kell tanulnunk, hogyan hallgassuk." (Arvo Pärt)

Az Arvo Pärt életét bemutató kiállítás ezúttal a Három Hollóba látogat.

A MEGNYITÓ PROGRAMJA:

* Duo SeRa
Arvo Pärt: Für Anna Maria (részletek)
Erkki-Sven Tüür: Prints

* SZAKRÁLIS MINIMALIZMUS VAGY "KÖZÖNSÉGBARÁT HATÁSVADÁSZAT”?
kritikai beszélgetés Arvo Pärt zenéjéről és befogadástörténetéről
Résztvevők:
Hollós Máté zeneszerző
Zombola Péter zeneszerző
Zsoldos Dávid zenetörténész

A kiállításról:

Az 1935-ben Észtországban született és hosszú emigráció után 2010-ben hazájába visszatért Arvo Pärt a világ egyik legtöbbet játszott kortárs zeneszerzője. Azon alkotók közé tartozik, akiknek munkássága jelentősen megváltoztatta a zene természetéről kialakult elképzeléseinket. Egyedülálló tintinnabuli-kompozícióival új zenei paradigmát hozott létre, és olyan zeneszerzői megközelítést vezetett be, amelyet mindmáig alkalmaz. Noha őt követő iskola nem létezik, és ő maga sem oktat, hatása egyértelműen felfedezhető a 20. század második felében keletkezett zeneművek egy részén. A tárlat áttekintést nyújt a zeneszerző fordulatokban gazdag életéről gyermekkorától napjainkig, egyben fogódzót is kínál a gazdag életmű értelmezéséhez. A kiállítás kurátorai: Kristo Matson és Marge Raun.
Az Észt Színházi és Zenei Múzeum kiállítása az Észt Köztársaság függetlenné válásának századik évfordulóját ünneplő programsorozat része; a magyarországi tárlat az Észt Intézet illetve az Észt Zenei Vállalkozásfejlesztési Központ szervezésében és támogatásával valósul meg.

Duo SeRa
Seleljo Erzsébet szaxofonművész és Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész duójának ötlete egy koncert után született, ahol a két zeneakadémista doktorandusz először játszott együtt. A közös zenei élmény egyértelművé tette mindkét muzsikus számára, hogy egy hosszú távú együttműködés elé néznek. A nem mindennapi hangszerpárosításra elsősorban 20. századi művek születtek, ám a 2012-ben SeRa néven alakult duó repertoárjában a reneszánsztól a romantikán át a nekik komponált kortárs zenéig minden műfaj megtalálható. 2014-ben elindítottak egy sorozatot a FUGA Építészeti Központban Találkozások címmel, így minden évben egy hangverseny keretében bemutatnak számukra komponált műveket olyan kortárs magyar zeneszerzők tollából, mint Zombola Péter, Horváth Márton Levente, Virágh András Gábor, Tornyai Péter és még sokan mások, reneszánsz dalokkal párosítva. A Duo SeRa gyakran ad hangversenyeket konzervatívabb műsorral is, az átiratok nagy részét maguk készítik el. Fennállásuk óta Budapesten és több vidéki városban is felléptek már, 2016 ősszén Szentpéterváron a Nemzetközi Akadémiai Fesztiválon, 2018 tavaszán pedig az isztambuli Opus Amadeus Kamarazenei Fesztiválon mutatkozhattak be.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.