Tammsaare 143 - felolvasás és előadás

Tammsaare 143 - felolvasás és előadás

143 éve, 1878. január 30-án született Anton Hansen Tammsaare, a világirodalmi szempontból legismertebb észt író, akinek művei hazájában is klasszikusoknak számítanak.
Tõde ja õigus című regénysorozata a modernizáció többgenerációs családtörténete. A pentalógia első kötetében - amely magyarul Orcád verítékével címmel jelent meg - az egykori észt paraszti világról mesél. A fiatal, becsületes Andres és felesége, Krõõt a kölcsönből vásárolt Vargamägi tanyán kezdik meg életüket a 19. század végén. Ám a föld betörése, a természettel vívott mindennapi nehézségek és a nyakas szomszéddal való küzdelem megszállottságba hajszolja a gazdát.
De miért olyan jelentős ez a mű az észteknek és hogyan kapcsolható be a magyar olvasói kontextusba, illetve a 20. századi nagy családregények sorába? Miként gondolkozott Tammsaare az észt népről, karakterükről, hogyan ábrázolja a természetközeliség súlyos küzdelmeit és előnyeit?
Az évforduló alkalmából a regényből Rideg Béla, magyar-filozófia szakos tanár,   irodalmár olvas fel, akinek kiemelt kutatási területe az észt irodalom és PhD   kutatásában az észt és magyar irodalmi művek pszichológiai szempontú elemzésével   foglalkozik. A felolvasást az íróról és a műről szóló rövid, ismeretterjesztő előadással   gazdagítja.
A program: 

Facebook esemény itt.

* * *

A program az Eesti kirjanduse kooslugemise päev / The Day of Reading Estonian Literature Together kezdeményezéshez kapcsolódik, mely arra biztatja a közönséget, hogy január 30-án, Anton Hansen Tammsaare születésnapján minden esztofil együtt olvasson észt irodalmat.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.