Taarka – filmvetítés

Taarka – filmvetítés

A Verska naase’ kórus június 9-i fellépése alkalmából levetítjük a neves szetu népdalénekesről szóló életrajzi filmet. A filmvetítés a HaHó Európa – Hagyományok Hónapja, avagy az európai kulturális örökség ünnepe c. fesztivál programjának része.

A valós tényeken alapuló életrajzi film Délkelet-Észtországban, egy szetu faluban játszódik, főhőse a neves népdalénekes, Hilana Taarka (1865—1933). Az öntörvényű, szabad lelkű asszony különleges énektudományának híre Észtország határain túlra is eljutott, ám saját közösségében házasságon kívül született gyermekei és életmódja miatt idegen és kitaszított maradt. Végigénekelte az egész életét, hol keserűek voltak a dalai, hol tréfásak, hol kegyetlenek, de mindig igazak. Féltek tőle és megvetették, gyűlölték és csodálták. A film készítői nagy gondot fordítottak a néprajzi hitelességre, de sikerült elkerülniük a dohos múzeumi hangulatot: a Taarka egy rendkívüli asszony érzékletesen és magával ragadóan megrajzolt portréja.

A filmet magyar felirattal vetítjük.

A vetítés előtt bemutatjuk az Észt Intézet legújabb, Az észt örökség című kiadványát.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.