Észt hét – Szovjet hippik

Észt hét – Szovjet hippik

Szovjet hippik – haj és virágok mindenütt
(Nõukogude hipid)
2017, észt dokumentumfilm, 75’
rendező és forgatókönyvíró: Terje Toomistu, gyártó: Kultusfilm
észt, orosz, ukrán és angol nyelven, angol felirattal

 


A film a ’70-es évek pszichedelikus undergroundjába visz el, ahol a hosszúhajú fiatal számkivetettek a szabadságra vágyva hozták létre a saját rendszerüket a Szovjetunióban a szigorú rezsim ellenében. Évekkel később egy különc hippikből álló társaság Észtországból Moszkvába utazik, ahol az emberek még mindig összegyűlnek június 1-jén, hogy megemlékezzenek 1971 tragikus eseményeiről, amikor többezer hippit tartoztatott le a KGB.

Az önkényuralom újkeletű felemelkedése, a társadalmi igazságossákért folytatott  küzdelmekben történt visszalépések és a mindennapos háborúk – külünüsen Ukrajnában – nyilvános vitát követelnek az erőszakmentesség gondolatáról. A dokumentumfilm rávilágít az orosz és kelet-európai pacifista mozgalom történetére, és felvet egy alternatív pályát a globális kulturális emlékezetben, megmutatva a totalitárius rendszerben felbukkant hatalmas kreatív erőket.

A főszereplő Aare történetén keresztül pedig azt firtatja, milyen lehetőségünk van a szabadságra, ha egy beteg társadalomba zárva érezzük magunkat.

A vetítésen vendégünk a film rendezője, Terje Toomistu és producere, Juliane Fürst. A beszélgetés angol nyelven zajlik.

Terja Toomistu észt dokumentumfilmes antorpológiai háttérrel. Művei gyakran különböző kultúrák közötti eseteket, queer valóságokat és a kulturális emlékezetet ábrázolnak. Summa cum laude végzett etnológiából és kommunikációból a Tartui Egyetemen, ugyanitt végzi a doktori képzését antropológiátból. 2013 és 14 között Fullbright ösztöndíjas a Berkley egyetemen. Jelenleg vendégkuutató az Amszterdami Egyetemen. Egy szovjet hippikről szóló multimediális kiállítás társkurátora, amely nemzetközi múzeumokban és galériákban mutatják be.

Juliane Fürst a Szovjetunió társadalom és kultúrtörténésze, különös tekintettel a kései szocializmus, az ellenkultúra, a fiatalok és az ellenzékiség területére. Számos a későszocializmus mindennapi életét kutató és dokumentáló projekt résztvevője, többek közt a Cambridge History of Communism 3. részének társszerkesztője Silvio Pons és Mark Selden mellett.  Jelenleg a szovjet hippimozgalmat bemutató Flowers through Concrete: Explorations in the Soviet Hippieland c. könyvének befejezésén dolgozik, ami az Oxford University Press kiadásában jelenik meg 2018-ban.

A CEU Visual Studies Platform programjával közös rendezvény. 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.