Szent Iván-éji koncert és vetítés

Szent Iván-éji koncert és vetítés

Idén a Szent Iván-éjt a Tranzit Art Caféban ünnepeljük, ahol Triinu Viilukas és Imar Koutchoukali adnak koncertet, valamint a legújabb észt animációs filmeket vetítjük.

A Szent Iván-éj – észtül "jaanipäev" – az észtek egyik legrégebbi és legkedvesebb ünnepe. A június 23-ról 24-re virradó éjszakán az emberek hagyományosan máglyát raknak, a tűz köré gyűlnek és egész éjjel táncolnak, énekelnek. Bár a nap lemegy, Észtország mégsem borul teljesen sötétbe ezen az éjszakán. 

A budapesti Szent Iván-éj rendezvényen mi máglya helyett gyertyákat gyújtunk. Amíg világos van, Triinuval és Imarral énekelünk, táncolunk, majd a koncert után – ha már eléggé besötétedett – a legújabb észt animációs rövidfilmeket vetítjük a Tranzit teraszán.

Triinu a Bécsi Egyetem lektora és az ausztriai észt Pillerkoor vegyeskar egyik karvezetője, a Wööt együttes tagja. Imar mandolinon, hegedűn, zongorán és gitáron játszik. Mindketten aktívan közreműködnek észt táncházak rendezvényein is.

A filmek:

Sander Joon: Jól hangzik (Sounds Good, 09’50”, 2018)

Az Észt Művészeti Egyetemen készült Jól hangzik című szürreális kisfilmben Sander Joon jellegzetes humorral mutatja be egy sound mixer napját, amint gombák hangjait próbálja meg rögzíteni, amik csilingelő kozmikus zajokkal nőnek ki a legváratlanabb helyekről, írógépropogás hangú lábdobogások közepette.

Nata Metlukh: Pura Vida (09’25”, 2018)

Nata Metlukh az Észt Művészeti Egyetemen készített 2018-as diplomafilmje a Pura Vida, melyben négy különc figura az őrült városi forgatagból a trópusokra utazik kikapcsolódni, ám a kezdeti gondtalan pihenés lassan abszurd eseményekbe torkollik.

Mari Kivi, Liis Kokk: Tápláléklánc(Food Chain, 08’30”, 2018)

Mi, fogyasztók csak a szupermarketek gondosan rendezett polcait látjuk a sok ízletesnek tűnő élelmiszerrel, mit sem sejtve, hogy az ínycsiklandó termékek a legmocskosabb és legzavarbaejtőbb módon készültek.

Äggie Pak Yee Lee: Muteum (04’10”, 2017)

Kisiskolás csoport tesz látogatást egy múzeumban, ahol illik mindent ízig-vérig, tetőtől talpig komolyan venni és tisztelettudóan viselkedni. De abban nincs semmi izgalmas!

Jung Hyun Kim: Kedves, kedves (Sweet Sweet, 06’13”, 2018)

Milyen gyermeki szemmel értelmezni a szülők erotikus kapcsolatát? A film kíváncsi kis főhőse visszafogottan próbálja meg átvenni az irányítást a szülők viszonyában.

Morten Tsinakov, Lucija Mrzljak: A nagyszerűség demonstrációja négy felvonásban (A Demonstration of Brilliance in Four Acts, 15’03”, 2018)

Az emberek egy különleges valaki megszületésére várnak: egy felnőtt öltönyös férfira. Ám az emberek csak addig követik őt, és biztatják színpadias, ám teljesen értelmetlen produkcióit, míg el nem követ egy hibát. A férfi immár magányosan találkozik egy nővel, akivel egymásnak lettek teremtve. Az előadás folytatódik…

Mattias Mälk: Eperfalók(Strawberry Eaters, 14’39”, 2018)

Egy eperföld tulajdonos fiatal pár mindennapjait megkeserítik a csigák, melyek folyamatosan dézsmálják a termést. Az őrületbe kergetett férfi és felesége új életet próbál kezdeni, és hamarosan háromtagúra bővül a család. Ám a csigák gondolatától szabadulni képtelen férfi paranoiás rögeszméi összeesküvést sejtenek, méghozzá azt, hogy az új jövevény érkeztéhez a csigáknak is köze van.

A belépés díjtalan.

Facebook esemény itt. 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.