Szent Iván-éji JÁTÉK

Szent Iván-éji JÁTÉK

Ünnepeljük együtt a Szent Iván-éjt egy közös játékkal!

Szent Iván-éj, azaz Jaaniöö, az északi népek - így az észtek - számára az év egyik legfontosabb ünnepe. A június 23-ról 24-re virradó éjszakához számos hiedelem és szokás kötődik. A Szent Iván-napi ünneplés a mai észt kultúrának is fontos része.

Posztolj képet és/vagy egy mondatot kommentben arról, te hogyan ünnepelted, mivel töltötted a Szent Iván-éjt!  

A képeket és mondatokat 2020. június 25. éjfélig várjuk ehhez a Facebook poszthoz kommentben. Sorsolás június 26-án: két szerencsés beküldő az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyarul megjelent észt olvasmányát, Kätlin Kaldmaa Izlandon nincsenek lepkék című könyvét kapja meg. 

Bár a játékunkon a hagyományos  szokások alternatív, kreatív megoldásokkal is helyettesíthetőek, itt található néhány ötletadó szokás:

  • Az észtek Szent Ivánkor ma is nagy máglyát raknak, melyet át kell ugrani.
  • Az egyik legismertebb hagyomány szerint, aki Szent Iván-éjjelén páfrányvirágot lát, az nemcsak gazdag és szerencsés lesz, de mindenféle nyelvek tudója is.  
  • A tánc és az elmaradhatatlan közös hintázás-éneklés mellett sokan járták az erdőt ezen az éjszakán, ugyanis a régiek az ekkor gyűjtött növényeknek különleges gyógyító erőt tulajdonítottak.
  • A lányok virágkoszorút fontak, s ha annak elkészülte után már nem szólaltak meg, akkor álmukban meglátták, ki lesz a jövendőbelijük. A szerelmes fiúk nyírfát vittek a választottjuk ablaka alá.
  • A nyírfának amúgy is mágikus erőt tulajdonítottak, ezért a házakat is szívesen díszítették vele az ünnep alkalmával.
  • Jellegzetes Szent Iván-napi étel a sõir, vagyis a házi sajt, amelyet tehéntúróból készítenek.  

 

Részletesebben a szokásokról itt lehet olvasni:

https://www.nyest.hu/renhirek/maglyarakas-eszaki-modra 

https://estonianworld.com/life/it-is-this-time-of-the-year-again-jaanipaev/  

 

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.