Szent Iván-éj a Duna-parton

Szent Iván-éj a Duna-parton

Negyedik alkalommal ünnepeljük az év legrövidebb éjszakáját rövidfilmes programmal. Csatlakozz hozzánk, bámuljuk együtt a naplementét a Duna-parton, álljuk körül a máglyát, és merüljünk el a rövidre szabott történetekben!
Szent Iván napja az egyik legjelentősebb ünnep volt az észt népi kalendáriumban. Ilyenkor összegyűlt a falu apraja-nagyja, a fiatalok együtt hintáztak és énekeltek a falu nagy hintáján, megjósolták a jövendőbelijüket, máglyákat gyújtottak, páfrányvirágot kerestek az erdőben, és még ezernyi módon próbálták jól érezni magukat.
A közösségben levés, együtt ünneplés a mai észtek Szent Iván-napjának is fontos része. Mindenkit szeretettel várunk a Népszigetre, az Újpesti vasúti híd lábánál található szabadtéri Kabin bárba!

Program:

20:00 – máglyagyújtás, szentivánéji kvíz, páfrányvirág-keresés jutalomcsokiért

21:00 – válogatás a legújabb észt rövidfilmekből
(a filmek listája folyamatosan bővül)

HÁROM NAP AUGUSZTUSBAN
(Kolm päeva augustis)
2017, 21 min
rendező: Madli Lääne, gyártó: Kopli Kinokompanii
észt és orosz nyelven, magyar felirattal

A 11 éves Eva az 1991-es év sorsdöntő augusztusát egy tallinni lakótelep egyenházai között tölti. Miközben a politikai helyzet egyre élesebbé válik, Eva az udvaron megismerkedik Kirivel. Az észt kislány és az orosz kisfiú egyesítik erőiket egy üveg Coca Cola felett…  

MAUZÓLEUM
(Mausoleum)
2016, 25 min
rendező: Lauri Randla, gyártó: Exitfilm
orosz nyelven, magyar felirattal

Groteszk és tragikomikus történet Alekszej Abrikoszov patológusról, aki 1924-ben Lenin holttestét bebalzsamozta. 1936-ban vagyunk, senki sem aludhat nyugodtan a meglepetésszerű éjszakai letartóztatások miatt. A munka ünnepének előestéjén végzetes dolog történik: egy légy kerül Lenin szarkofágjába. Abrikoszovnak Sztálin közelgő látogatásáig megoldást kell találnia a problémára. Elkezdődik a versenyfutás az idővel…

KARÁCSONYI MISZTÉRIUM
(Jõulumüsteerium)
2018, 20 min
rendező: Andres Maimik – Katrin Maimik, gyártó: Kuukulgur Film
észt nyelven, magyar felirattal

A „Cseresznyés dohány“ rendezőpárosa új rövidfilmjének főhőse az egyetemista Jass, aki ösztöndíját kiegészítendő Télapójelmezt ölt. Az egyik lakásban különösen viselkedő nő fogadja. Az asszony bizarr szerepjátékokba próbálja bevonni Jasst, ő pedig udvarias fiatalemberként képtelen nemet mondani.

HELEN SZÜLETÉSNAPJA
(Heleni sünnipäev)
2017, 18 min
rendező: Tanno Mee, gyártó: Alexandra Film
észt nyelven, magyar felirattal

A középkorú Helen még mindig nem tudta feldolgozni házassága összeomlását. Barátnői a születésnapján elviszik szórakozni egy éjszakai klubba. Mivel képtelen az életnek új esélyt adni, az estét betörőként végzi az egykori otthonában. Ha nem vagy kész előre lépni, lépj hátra...

VADÁSZAT
2018, 25 min
rendező: Jeronimo Sarmiento, gyártó: BFM
észt nyelven, magyar felirattal

A hideg észt télben a tizenöt éves Liisa csatlakozik egy különös vadászjátékot űző csoporthoz. Azt reméli, hogy befogadják maguk közé, és együtt lehet a fiúval, aki tetszik neki.

JÉG
2017, 15 min
rendező: Anna Hints, gyártó: Exitfilm
észt nyelven, magyar felirattal

Az elvált Harri hivatásos katona, csak az iskolai szünetekben látja 10 éves fiát. Hogy az elvesztett időt bepótolja, egy izgalmas téli sziget-túrára akarja vinni őt. Miután lemaradnak az utolsó kompról, úgy dönt, hogy a helyiek által használt úton, a befagyott tengeren át jutnak el a szigetre. Egymásra találhat-e újra  apa és fia a végtelen hómezőn?

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.