Scala cromatica – kiállítás

Scala cromatica – kiállítás

A kiállítás címe Scala cromatica, melyet Arvo Pärt zeneműve inspirált. A fizika világában a „kromatikus“ szó a színek szerinti eltérést, a színezettséget, a színességet jelenti. A fekete-fehér skála színein kívül minden szín kromatikus. A zenében ugyanez a szó a félhangonként lefelé vagy felfelé haladó hangsort jelöli.
A kiállításra összesen 15 észtországi és magyar művész kapott meghívást. Többek között Mare Vint, Kelli Valk, Siim-Tanel Annus, a fiatalabb korosztály képviselői közül pedig Kadri Toom és Britta Benno műveit láthatja a közönség.
A technikákat illetően a kiállító művészek szabad kezet kaptak. A papírra vetett alkotások mellett manapság a grafika megjelenhet a térben is. Ezt példázzák Kadri Toom installációi vagy Molnár Zsolt konstrukció. Orosz István geometrikus munkákkal készül a tárlatra, míg Pavel Semjonov A0 méretű rajzait mutatja be.
A kiállítás ötletgazdája Sztranyák Zsófia grafikusművész, aki több alkalommal járt Észtországban és a Muhu Print nevű észt grafikai alkotótáborban is részt vett.

A Scala cromatica kiállítás 2018. szeptember 12-én nyílik Budapesten, a Patyolat/PRÓBAüzemben. A kiállítás október 3-ig tekinthető meg, 2019 elején pedig Észtországban is látható lesz.

A kiállításról és a művészekről további információ a hivatalos oldalon érhető el.
A kiállítás a Magyarországi Észt Intézet, az Eesti Kultuurkapital, a Nemzeti Kulturális Alap és a Balassi Intézet Tallinni Magyar Intézete támogatásával jött létre.

További információ:
Martin Helina
kurátor
+36202993001
cromaticascala@gmail.com

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.