Moziestek Arvo Pärttel – Az elveszett Paradicsom

Moziestek Arvo Pärttel – Az elveszett Paradicsom

Utolsó vetítéséhez érkezett 2015-ben indult filmklubunk, melyben Arvo Pärt és a filmművészet kapcsolatát vizsgáltuk. A sorozat befejező részeként látható dokumentumfilmben a szerző életének egy évét követhetjük nyomon.

ARVO PÄRT / ROBERT WILSON: AZ ELVESZETT PARADICSOM
(The Lost Paradise)
észt-német dokumentumfilm, 2015, 56 perc
rendezte: Günter Atteln
gyártó: Accentus Music, ERR, WDR/Arte, Eesti Kontsert

Napjaink legtöbbet játszott kortárs zeneszerzője ritkán mutatkozik nyilvánosság előtt, nem szívesen beszél a saját zenéjéről, és leginkább az erdőben érzi otthon magát. Nem csoda hát, hogy sokunkban egy kedves remete képe rajzolódik ki, ha rá gondolunk.
Az elveszett paradicsom az első nemzetközi dokumentumfilm Arvo Pärtről. Az alkotók egy éven át követték a Mester tevékenységét hazájában és külföldön. A kamera elkíséri őt többek között a Vatikánba és Japánba, ahol 2014 októberében átvehette a zenei világ egyik legrangosabb díját, a Praemium Imperialét. Ellátogatunk a zeneszerző észtországi otthonába, ahová 7 éve költözött feleségével, Norával és közelről láthatjuk a Robert Wilsonnal közösen alkotott Ádám-passió című monumentális mű színpadra állításának folyamatát.

A filmben elhangzó Arvo Pärt-művek: Adam’s Lament, Miserere, Tabula Rasa, Sequentia

A vetítés utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

KOLOZSI LÁSZLÓ (1970) dramaturg, író, filmíró, kritikus, a MOME dramaturgia tanára, a Filmvilág munkatársa az ezredforduló környékén fordult a filmek felé. Krimiíróként is ismert. Elsősorban az európai filmművészetet (különösen az oroszt és a franciát) kedveli, de oktatóként az amerikai műfaji filmes szabályrendszereket (is) közvetíti a hallgatók felé. Zenekritikusként a fidelio.hu és a revizor munkatársa, szakterülete a barokk zene.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.