Mondd el. Portrék a kortárs fotográfiából

Mondd el. Portrék a kortárs fotográfiából

A Tallinni Fotóhónap kiállítása a Budapesti Fotófesztivál hivatalos programjának része.

Kiállító művészek: Herkki Erich Merila, Marge Monko, Tanja Muravskaja, Alissa Nirgi, Birgit Püve, Mark Raidpere, Peeter Tooming, Anna-Stina Treumund, Sigrid Viir
Kurátor: Anneli Porri

A Marge Monko fotósorozatától kölcsönzött cím a fotográfia mint pszichoanalitikus módszer szerepét hangsúlyozza: a jó portré meglepi, sőt megdöbbenti az ábrázolt személyt, mert valami újat jelenít meg róla. A bemutatott portrék alkotói számára a fotográfia nem csak a fotóalany, hanem önmaguk elmélyült vizsgálatának is eszköze. A nyilvános arc elhalványulása, illetve ezzel párhuzamosan a személyes és rejtett láthatóvá tétele vitathatatlanul az egyik legnagyobb varázsa a portréfotó műfajának. Mi zajlik a modell lelkében két póz között? Ki a család, a barát és a vendég a fotóssal szemben? Milyen közel juthatunk a kamera segítségével tőlünk nagyon különböző emberekhez?
A tárlat nem csupán a kortárs észt portréfotográfiába nyújt betekintést, hanem a fotóalanyok kiválasztása és a képek kontextusa révén Észtország közelmúltjába és társadalmába is. Az éneklő forradalom hősei, a börtönök szubkultúrája, Kihnu szigetének etnográfiája, a szovjet kor emberei az első Észt Köztársaságot idéző fotóháttér előtt – hogy csak néhányat említsünk az 1983 és 2017 között készült művek témáiból. „Az emberi arc korának leghűbb dokumentuma” – írja Birgit Püve az egyik sorozatának kísérőszövegében. A kiállításon látható emberi arcok történelemről, identitásról, emlékezetről, emberi viszonyokról és a globalizációról mesélnek.

A kiállítás 2017-ben a Tallinni Fotóhónap és a Kunstihoone együttműködésében jött létre.
A magyarországi bemutatkozást az Észt Kulturális Alap támogatása tette lehetővé.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.