ÉSZT ZENEI HÉT * november 23. – december 3. * Arvo Pärt * Veljo Tormis * Mari Kalkun * Peedu Kass Momentum * Kristjan Randalu * Kadri Voorand * Liisi Koikson *

Mit ér a könyv kép nélkül, avagy ki látott már nyalkás brigyót?

Mit ér a könyv kép nélkül, avagy ki látott már nyalkás brigyót?

Az "It's always Tea-Time" kísérőprogramján ismert magyar képzőművészek, illusztrátorok beszélgetnek szöveg és kép viszonyáról, műveikről és alkotói tapasztalataikról.

Vendégeink:
Dániel András író, illusztrátor
Holló Anna, képzőművész
Paulovkin Boglárka, grafikus, illusztrátor, író
A beszélgetést vezeti: Szekeres Nikoletta, a Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) elnökségi tagja.

"Ha nem tudod, hogy néz ki egy griffmadár, nézd csak meg a rajzot” – szól az olvasónak szánt útmutató az Alice Csodaországban egyik fejezetében, s már ez az apró kiszólás is jelzi, Lewis Caroll milyen nagy szerepet szánt a képeknek klasszikussá vált művében. Nem tudjuk, hogy John Tenniel illusztrációi valóban segítettek-e a korabeli olvasóknak a bravúros nyelvi fantáziavilág befogadásában, de ma már az Alice-hoz készült képeknek legalább akkor kultusza van, mint a csodálatos szövegeknek. Az It's Always Tea-Time kiállításunkon szereplő művészek bemutatták, hogy valóban mennyire gazdag és ihletett műről beszélhetünk, milyen újabb és újabb világokat nyithat meg a szárnyaló fantázia terepe.
De milyen szerepe lehet a képnek a szövegben? Visszatükröznie kell a történetet vagy pedig újabb átjárókat nyitnia az olvasóknak? Milyen kihívásokkal kell az alkotóknak egy szembenézniük az illusztrálásakor? Hogyan hat a művészekre az olvasott szöveg? És fordítva, milyen szerepe lehet a betűnek egy vizuális alkotásban?

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt.
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.