Mi, romák

Mi, romák

A romák Észtország legkevésbé ismert, legtitokzatosabb kisebbsége. A fotókiállítás a 17. századtól Észtország területén élő, mindössze 700 főt számláló, társadalmilag és gazdaságilag elzárt közösség életét mutatja be, a többségi társadalom odafordulásának, a közöny lassú feloldódásának egyik első bizonyítékaként. A művésznő képei 2013-ban elnyerték az Év Sajtófotója Nagydíját. Az Európa számos nagyvárosában (Berlin, Párizs, Helsinki) bemutatkozó tárlat a Magyarországi Észt Intézet szervezésében valósul meg a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon. 

A kiállításon használt szövegek alapját 2012-2013-ban készült interjúk szolgáltatják. Az interjúkat és a szövegeket Reena Purret, a Tartui Egyetem néprajz szakos mesterhallgatója készítette és szerkesztette.

Annika Haas (1974, Pärnu) fotós Tartuban és Londonban végezte bölcsészettudományi és fotográfiai tanulmányait. A portrék és a dokumentalista fotózás szakértőjeként több észt napilapnak dolgozik, például az Eesti Ekspress-nek. Haas munkáit több egyéni és csoportos kiállításon láthatta már a közönség többek között az Egyesült Államokban, Franciaországban, Angliában vagy Oroszországban. Munkájában visszatérő elem a vallási, etnikai, nyelvi és kulturális kisebbségek felé fordulás, a szociális érzékenységtől átitatott, dokumentalista képi világ. Mintegy másfél évtizede fotózza a Pejpusz-tó partján élő ortodox vallási közösséget, az észtországi romákra fókuszáló sorozata pedig már számos európai nagyvárosban bemutatkozott, és páratlan vállalkozás a Észtország történetében. Jeleneg az ambulARToorium fotó- és alkotóközpont vezetője és a Positiiv fotóművészeti folyóirat szerkesztője. A "Mi, romák" című tárlat Annika Haas első magyarországi bemutatkozása.

Értesülj programjainkról!

A legfrissebb észt vonatkozású események, hírek és rendezvények Magyarországon.
Nézd meg egy hírlevelünket itt!
Az e-mail-címet és nevet kizárólag hírlevelünkhöz használjuk, az adatatokat nem adjuk tovább harmadik személynek, és más szolgáltatóknál (pl. felhőtár-szolgáltatók, hírlevél-szolgáltatók stb.) sem tároljuk el.